Druga strana medalje: Projekcije crtanih filmova, crteži i paketići za djecu migranata u Bihaću

Broj migranata u Bihaću konstantno se povećava, nevladine organizacije koje djeluju na terenu kažu da su na izmaku snaga, no nadležne državne vlasti, čini se, to previše ne brine. Ipak, zahvaljujući Crvenom križi i drugim dobrim ljudima organiziraju se brojne aktivnosti kako bi se migrantima olakšali njihovi problemi.

Devastirana zgrada nekadašnjeg Đačkog doma u mjestu Borići u Bihaću, sada je već evidentno, postaje sve tjesnija za stotine migranata koji i dalje pristižu iz brojnih afričkih i azijskih zemalja. Iako su uvjeti boravka daleko od zadovoljavajućih, nekoliko nevladinih organizacija i udruženja daju svoj maksimum kako bi se svi migranti osjećali koliko-toliko bolje.

I dalje nikakve reakcije države

“Jučer smo imali oko 500 migranata na ručku i taj se broj konstantno povećava. Sinoć nam je došla jedna nova grupa od otprilike 50 osoba, među kojima su i djeca, pa je teško procijeniti koliko ih je zaista u Bihaću. Povećava se pritisak na sve nas. Najgori je trenutni vakuum koji je prisutan između državnih agencija i organa koji se još nisu aktivirali po migranata u našem gradu i organizacija koje djeluju na terenu. Mi trenutno radimo bez zaštite policije i boravimo među njima, imamo manjak prehrambenih i higijenskih artikala koji su im neophodni, a stanje je svakom danom gore”, kazao nam je Selam Midžić, sekretar Crvenog križ Grada Bihaća.

On je rekao da ne znaju kome više da se obrate za pomoć. Trenutno im najviše pomažu građani Bihaća svojim donacijama, no ističe da je to porazno za državu koja je dužna aktivirati svoj sistem i djelovati.

“Svaki dan ‘navlačimo’ određene proizvode, odnosno ono što nam građani donesu. Nabavljamo kruh, a danas smo ih zadužili 230. Ne znamo dokle ćemo moći, čekamo svaki dan da se neko aktivira, bar da nam nabavi proizvode za pripremu obroka”, istakao je Midžić.

Na pitanje kakva je sudbina Đačkog doma i migranata u njemu, naš sagovornik nam je kazao da ovaj objekat, kao niti svi drugi u kojima borave migranti u Bihaću, nisu adekvatni za njihov smještaj.

Đački dom prepun, sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća, prisutan svrab

“Tim prije jer je Đački dom počeo biti prebukiran i to nam je veliki problem, prije svega sa sigurnosnog aspekta, jer postoje sukobi među migrantima. Postoje osobe koje koriste tu situaciju, pa i među samim migrantima, te se prodaju narkotici. Dolaze i ljudi koji rade ‘svoj dio posla’ po pitanju prelaska granice. Sve se to dešava pred našim očima i mi u takvim uslovima radimo i djelujemo”, rekao je Midžić.

Dodatnu dimenziju u cijeloj priči predstavlja pojava zaraznih bolesti, nadasve svraba.

“To je nešto što bi moglo predstavljati veći problem u narednom periodu. DO prije dva dana, u Bihaću je registrovano 55 slučajeva scabiesa. Po mojim saznanjima, na 20 registrovanih se proglašava epidemija. S obzirom da inkubacija traje sedam dana, broj registrovanih se povećava iz dana u dan zbog bliskog kontakata migranata. IOM je osigurao mašine za veš i one bi trebale biti dostupne u narednih nekoliko dana, a ranije je obezbijeđen higijenski kontejner. Međutim, oboljele od svraba bi trebalo izolovati i podvrgnuti liječenju“, kazao je Midžić.

Prema njegovim riječima, broj žena i djece u Đačkom domu varira.

“Za vikend smo imali 30 djece, dok je u ponedjeljak bilo svega 9-oro djece. Razlog za to je što su 3-4 porodice napustile dom i pokušale preći granicu. Sutrodan su se opet pojavili u domu, tako da opet imamo preko 30 djece. Oni pokušavaju prelaziti granicu, hrvatska policija ih vraća. Pitanje je šta će se desiti ako Hrvatska u potpunosti blokira granicu. Osim Bihaća, stanje je i u Velikoj Kladuši katastrofalno“, istakao je.

Druga strana medalje: Projekcije crtanih filmova za djecu, crteži i paketići

Crveni križ Grada Bihaća u aktivnostima prati tek Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Merhamet, UNHCR koji je nedavno otvorio svoju kancelariju u Bihaću, te nekoliko drugih nevladinih organizacija i volontera.

Iako i sami rade u nehumanim uslovima, djelatnici Crvenog križa i brojni drugi volonteri pokušavaju na razne načine učiniti boravak migranata u Bihaću dostojanstvenijim, posebice najugroženijim skupinama.

Tako su prije nekoliko dana, u saradnji sa studentima i profesorima sa Tekstilnog odsjeka Tehničkog fakulteta grada Bihaća, organizovali projekciju crtanih filmova za sve mališane, zajedno su kreirali crteže na betonu i papirima, a podijeljeni su i paketići koji su spremili volonteri od donacija građana.

Također, majkama i ostalim ženama su podijeljeni higijenski paketi.

“Mi radimo na stvaranju uslova kako bismo stekli povjerenje migranata i približili im se na različite načine. Mi smo imali namjeru da se pojedinim udruženima žena organiziramo razgovore sa majkama i općenito ženama o problemima koje imaju i načinima na koje bismo im mogli pomoći. Također, namjeravamo aktivirati psihologa i ginekologa i kako bi ženska populacija, kao i njihova djeca, dobila adekvatnu brigu”, rekao je za kraj Midžić.

klix.ba

Related posts