Dronovima pogođena najveća čeličana u Rusiji koja proizvodi 18 posto čelika

Eksplozije su pogodile rusku čeličanu nakon navodnog napada dronom. To je najnoviji požar koji je pogodio industrijsko postrojenje u zemlji na drugu godišnjicu opsežne invazije na Ukrajinu.

Posljednjih mjeseci došlo je do porasta napada bespilotnim letjelicama na energetsku i vojnu infrastrukturu u Rusiji, za što Moskva često krivi Ukrajinu. Međutim, Kijev često ne preuzima neposrednu odgovornost. Rusi su koristili bespilotne letjelice i projektile u širokim napadima na ukrajinske civilne ciljeve.

Igor Artamonov, regionalni guverner Lipecka, rekao je da je požar u glavnom postrojenju Novolipetsk Steela (NLMK) u subotu ujutro, oko 280 milja od granice Rusije i Ukrajine, izazvao dron. Ali Artamonov nije konkretno spomenuo Kijev i dodao da nije bilo žrtava.

Snimka podijeljena na društvenim mrežama prikazuje eksploziju i veliki narandžasti plamen koji obasjava noćno nebo nakon što je požar izbio oko 1:40 ujutro po lokalnom vremenu.

Tvornica je primarni proizvodni pogon NLMK-a i specijalizovana je za proizvode od ravnog čelika, čineći 18 posto ukupne ruske proizvodnje čelika. NLMK je ključna imovina za Vladimira Lisina, ruskog milijardera, trećeg najbogatijeg Rusa na Forbesovoj listi prošle godine.

Pozivajući se na neimenovane izvore, ukrajinska novinska kuća TSN izvijestila je da je tvornica bila meta ukrajinske sigurnosne službe i Glavne obavještajne uprave te da je požar izazvao potpunu evakuaciju radnika.

Izjava je rekla da će uništenje lokacije, koja je donedavno proizvodila sirovine za nuklearno oružje i balističke projektile, značiti da neće moći funkcionirati dugo vremena.

Rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je da su Rusi oborili dvije bespilotne letjelice iznad regije, te da su presrele još dvije u regijama Kursk i Tula.

Navodni udari ukrajinskih bespilotnih letjelica pogađaju ključne infrastrukturne ciljeve dublje unutar Rusije, s rafinerijama nafte na liniji vatre.

Ranije ovog mjeseca izbio je požar u pogonu Lukoila u Volgogradu, 200 milja od ukrajinske granice, nakon udara na najvećeg proizvođača naftnih derivata u ruskom Južnom federalnom okrugu.

Izvor: Klix.ba

Related posts