DPS: Muslimane napadaju učenici Amfilohija zadojeni mržnjom

Povodom novih napada na Bošnjake širom Crne Gore koji su postali meta napada nakon izbora u nedjelju, oglasila se Demokratska partija socijalista, čiju reakciju prenosimo u nastavku.

Novi lider Demokratskog fronta i njegov duhovni i politički otac, mitropolit Amfilohije (uz Ahmadinedžada i Daku Davidovića) optužili su aktuelnu vlast na čelu sa DPS, da ovih dana kreira međunacionale provokacije, odnosno napade na pripadnike islamske vjere i njihove objekte u Pljevljima.

Ovu optužbu najoštrije odbacujemo i smatramo je za sramno prebacivanje odgovornosti za konstantno potpirivanje međunacionalnih i međuvjerskih sukoba, koje upravo dolazi sa adrese političkog bloka na čijem je čelu Krivokapić i ideologije velikosrpskog nacionalizma čiji je duhovnik Mitropolit. Oni po zadatku tragove tuđih, njima bliskih službi, pripisuju crnogorskim bezbjednosnim organima. Optuživati DPS i Đukanovića za nepočinstva kao ova u Pljevljima, bilo bi isto kao optužiti Ben Guriona za Aušvic.

Podsjećamo javnost i Amfilohija da je u crkvi na Sinjajevini, avgusta 2014, rekao za pripadnike islamske vjeroispovijesti da su “lažni ljudi, sa lažnom vjerom” i da je “duhovna smrt” koju su širili po Crnoj Gori “strašnija od ubijanja”.

Ubijeđeni smo da su huligani koji napadaju ovih dana građane islamske vjere, zadojeni mržnjom poniklom na ovakvim i sličnim “duhovnim” učenjima mitropolita Amfilohija. Uostalom, svjedočili smo u prošlosti, šta se dešava kada se nacionalističko, ksenofobno i fašističko učenje sprovede u praksi.

Ovih dana i bivši lider DF Andrija Mandić je izašao iz ilegale da bi javnost prosvijetlio kako je vlast za uličarske incidente nabavila čak i mantije da bi glumila sveštenstvo, i majice da bi se pretvarali da su simpatizeri DF-a. To je isto kao da je rekao da se neko od naših još 2014. maskirao u Amfilohija i izgovorio one otrovne riječi bratomržnje, kako bi on rekao, na Sinjajevini, ali i na drugim mjestima, kuda god prođe sa svojom mantijom.

Možda se profesoru Krivokapiću ne može ni zamjeriti, jer on priča samo ono što mu poture. Ali može to što je pristao na ulogu lutke na koncu koju povlače kad i kako im se svidi.

Pozivamo Mandića da u dogovoru s Bečićem koji će mu uskoro biti formalni šef, organizuje svoje mlade i najavljene straže ovoga drugoga za zaštitu imovine Islamske zajednice u Pljevljima, da pohvataju počinioce i dokažu svoje bolesne optužbe.

Bit će ipak da su oni, odvojeno ili zajedno najnovije napade organizovali da bi Dritanu pokazali koliko stvarno vrijedi njegova riječ izgovorena u Pljevljima, i gdje mu je mjesto.

Zato zahtijevamo od državnih organa da zaštite mir i imovinu pripadnika manjinskih naroda i svih građana, da otkriju počinioce i prekinu ovu perfidnu igru u kojoj, kao u Pljevljima, pod okriljem noći napadaju ljude, a danju ih “brane”, da bi, uz sve ostalo, dali povoda svojim vođama za diskreditaciju naše vlasti i naše partije, navode iz DPS-a.

Izvor: Vijesti.ba / Avaz

Related posts