Dom zdravlja Bosanska Krupa bogatiji za novo sanitetsko vozilo

Jučer je u Domu zdravlja izvršena primopredaja sanitetskog vozila koje je za potrebe ove javne ustanove kupila Općina Bosanska Krupa. Sredstva u iznosu od 60 hiljada KM su obezbijeđena kreditnim zaduženjem koje je u decembru prošle godine odobrilo Općinsko vijeće Bosanska Krupa. Ključeve je direktoru Muji Kekiću, uz prisustvo predsjedavajućeg OV Tahira Nuhića, njegovog zamjenika Mirsada Jusića i nekoliko vijećnika, uručio načelnik Općine Armin Halitović.

Dom zdravlja Bosanska Krupa raspolaže sa ukupno pet vozila koja poslužuju sve terene na području Bosanske Krupe, ali i voze pacijente u Bihać, Tuzlu i Sarajevo. To prema svim mogućim standardima nije dovoljno. Ako se u obzir uzme i njihovo stanje, starost i izdržljivost, problem dobija još veći značaj. Prepoznalo je to Općinsko vijeće i jednoglasno prihvatilo odluku da se Općina kreditno zaduži i Domu zdravlja kupi novo, moderno sanitetsko vozilo.

– Bez obzira što nije ingerencija Općinskog vijeća mi smo ipak prepoznali problem, definirali potrebu kao kod unutar budžeta, djelovali na vrijeme i kao što vidite vozilo je danas već spremno. Mi djelulujemo onoliko koliko možemo, u skladu s tim bit ćemo podrška i u budućnosti, ne samo Domu zdravlja nego i drugim ustanovama – kaže predsjedavajući OV Tahir Nuhić.

Dom zdravlja u Bosanskoj Krupi se godinama suočava sa problemima. To je, kako kaže načelnik Općine Armin Halitović, općepoznata činjenica. Zbog toga se svake godine u budžetu planiraju određena sredstva.

– Nekad je to bilo za kupovinu goriva za grijanje, jedno vrijeme smo radili na projektu energetske efikasnosti zajedno sa Federalnim ministarstvom za zaštitu okoliša, kao i sa UNDP-em, evo sad smo se odlučili da u budžetu planiramo sredstva za kupovinu sanitetskog vozila što za Općinu nije neki veliki teret, a ljudima u Domu zdravlja i bolesnicima koji koriste njihove usluge zaista puno znači. Nadam se da ćemo ovako dobru saradnju ostvariti u narednom periodu, da ćemo te neke zajedničke resurse usmjeriti u pravcu stvaranja što boljih uslova – ističe načelnik Halitović.

Načelnik je izrazio nadu da će i kantonalne institucije, nadležni organi, u budućnosti povesti malo više računa o Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi. Kaže da ovakva investicija nije problem ni za Zavod zdravstvenog osiguranja niti za Ministarstvo zdravstva USK ukoliko postoji volja, a mnogo znači ustanovi i njenim građanima.

Direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa Mujo Kekić zahvalio se svim vijećnicima koji su digli ruku za odluku o zaduženju kao i načelniku koji je promtno reagovao i kupio vozilo.

– Ako se po jutru dan poznaje, onda je 2017. godina vrlo sretna za nas. Naš zovni park je zaista dotrajao, najmlađe auto staro je 11 godina, auta su prešla preko 800 hiljada km. Dolaskom ovog auta riješit ćemo mnoge probleme. Moći ćemo daleko brže djelovati i na terenu i prema većim centrima gdje vozimo pacijente. Da bismo zadovoljili sve potrebe, treba nam još nekoliko vozila. Nadam se da ćemo ove godine ličnim sredstvima i donacijama kupiti barem još jedno – na kraju zaključuje direktor Kekić.

Related posts