Dom zdravlja Bihać potvrdio: Među migrantima ima oboljelih od HIV-a!

Situacija sa migrantima u Unsko – sanskom kantonu prema riječima Huseina Kličića, predsjednika Crvenog križa USK je sve teža.

Naročito ukazuje na lošu higijensko – zdravstvenu situacija. Mira Ljubijankić, zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH upozorava da među migrantima ima oboljelih od HIV-a, tuberkuloze, šuge.

Situacija je sve teža

– U veoma teškoj situaciji je Dom zdravlja Bihać koji dnevno mora primati samo 100 migranata, gdje su ostali? Među migrantima ima ovisnika o drogama, oboljelih od HIV-a, od TBC-a i mnogo oboljelih od šuge. To je strašno. Pazite, mi nemamo ništa protiv njih. I mi donosimo hranu Crvenom križu. Ali situacija je iz dana u dan sve teža – upozorava Ljubijankić.

Dodaje kako se događa da migranti provaljuju u prazne kuće, stanove.

– Migranti su svuda, po parkovima. Poslije ubistva migranta iz Maroka u Velikoj Kladuši, na ulici nećete vidjeti Bišćanina poslije osam sati uveče. Nema, samo oni šetaju. U Velikoj Kladuši je još gore, oni su očajni. Postoji opcija da se u Velikoj Kladuši smjeste u barake fabrike Agrokomerca koje su dobro dalje od grada. Ako ih tamo ostavimo same, može biti velikih problema. S druge strane, nema toliko policije da bi samo njih čuvala, kada mora čuvati i ovamo sigurnost – govori Ljubijankić.

U Domu zdravlja Bihać smo upitali da li su zaista imali migranata oboljelih od tuberkuloze, HIV-a, ovisnika o drogama, na što su nam potvrdno odgovorili.

– Naši ljekari su izlazili na teren u Đački dom. Sigurno su se susretali sa svim navedenim dijagnozama, da ih tako nazovemo. To su evidentirali i mi smo sve te prijave dostavljali uredno našem Zavodu za javno zdravstvo. Mada imamo i svoju evidenciju. Mi u cijelom tom sistemu smo da pacijente proslijedimo dalje na infektologiju. Ali oni nemaju mogućnosti niti da testiraju, niti da potvrde svu sumnju ili našu sugestiju. Znam da neke testove možemo napraviti na našoj transfuziji i to ako imamo mogućnosti da se plati – kazala je za Faktor Amra Felić, glavna sestra Doma zdravlja Bihać.

Dodaju kako “imaju svega”.

– To je sve tako, što se tiče oboljelih. Nama u ovom trenutku treba sanitet. Jednostavno smo u problemu zbog svojih sredstava. Imamo jedan sanitet, a uporedo imamo tri poziva. Da ne pričamo o potrebama za migrante. Treba nam vozilo ili jedan tim zasebno koji bi radio s njima. Imamo velike materijalne troškove. Vidite, mi smo sve sebi isplanirali. Trošimo svoja sredstva na migrante i postavlja se pitanje kako ćemo nabaviti sebi ako dođemo u situaciju pred kraj godine da ne možemo pružiti potrebne usluge svojim korisnicima zdravstvene zaštite- ukazuje Felić.

Naglašava kako su uprkos svim problemima do sada davali svoj maksimum da pomognu migrantima.

– Naši su ljekari i tehničari izlazili i u vrijeme praznika i vikendima. A mi nemam mogućnost da to platimo. Svi su se angažirali a koliko ćemo još moći izdržati, to je posebna priča – rekla nam je Felić.

Na području USK evidentirano ih je ukupno 3.507, a pretpostavlja se da više od 3.000 ilegalnih migranata i dalje boravi na području Bihaća i Velike Kladuše, podatak je koji je iznio ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić.

Do sada podijeljeno 23.000 obroka
– Mi za sada obezjeđujemo dovoljne količine obroka za migrante, odjeću, obuću, ćebad, higijenske pakete. Mogu da kažem kako se svaki dan povećava broj izbjeglica. Što se tiče zdravstvenog dijela, mi nismo zadovoljni. Loši su higijenski i zdravstveni uslovi. To je ono na šta upozoravamo ovih dana. Zdravstvena situacija je zabrinjavajuća. Crveni križ Grada Bihaća i USK je na izmaku svojih kapaciteta kada je riječ o opsluživanju izbjeglica. Imamo dobru saradnju sa DZ Bihać, gradskim vlastima, policijom. Do sada je podijeljeno 23.000 obroka i lanč paketa. “Ugrađeno” je 9.000 radnih sati volontera kojih imamo na raspolaganu oko 60-ak. Ali imamo sporo uključivanje države u ovaj problem – govori nam Kličić.

Podsjeća kako su migranti iz Alžira, Pakistana, Maroka…

– Najmanje ih je iz Sirije gdje je ratno stanje. Još je neriješeno stanje stalnog boravka migranata. Sve je to privremenog karaktera. Ljudi su ovdje zabrinuti zbog svega. Zabrinjavajuća je ovo situacija za cijelu državu. Dok budemo imali kapaciteta mi ćemo pomagati migrantima, kada ne budemo mogli, stat ćemo – rekao nam je Kličić.

Related posts