Dom naroda BiH: Klub Srba protiv osude Vjerice Radeta i čestitanja sportistima

Nakon uvodnih delegatskih pitanja počela je rasprava o dnevnom redu, na kojem su predložene nove dvije tačke, osuda poruke koju je na Twitteru napisala zastupnica Skupštine Srbije Vjerica Radeta povodom smrti Hatidže Mehmedović, te upućivanje čestitki uspješnim sportistima u BiH i susjednim zemljama.

Delegat Halid Genjac je predložio da se u dnevni red uvrsti zaključak kojim bi se osudila poruka koju je povodom smrti Hatidže Mehmedović na društvenim mrežama uputila potpredsjednica Skupštine Srbije Vjerica Radeta. Predložio je i da se od Skupštine Srbije zatraži da se i to zakonodavno tijelo odredi o ovoj poruci, te da smjeni Radetu iz rukovodstva Skupštine.

Delegat Mario Karamatić je predložio da Dom naroda uputi čestitke reprezentativcima BiH u sjedećoj odbojci na osvojenom drugom mjestu na Svjetskom prvenstvu, reprezentaciji Hrvatske u fudbalu na osvajanju također drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu, te Novaku Đokoviću na osvajanju teniskog turnira u Wimbledonu.

Klub Srba je bio protiv oba ova prijedloga. Komentarišući prijedlog osude čina Vjerice Radeta, Sredoje Nović, predsjednik Kluba Srba u Domu naroda, kazao je kako ne treba izazivati dodatnu mržnju, podsjetivši da je i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković već osudila taj čin, te da je 41 zastupnik u toj skupštini već pokrenuo inicijativu za smjenu Radeta.

– Neprimjereno je da mi dijelimo lekcije trećim zemljama i da im govorimo šta da rade, odnosno da mi tražimo nečiju smjenu – kazao je Nović.

Što se tiče čestitanja, Nović je kazao kako bi takve čestitke trebalo upućivati Ministarstvo civilnih poslova, napominjući kako bi, ako se prihvati takva praksa, državni Parlament BiH mnogo češće čestitao sportistima iz drugih zemalja, nego onima iz BiH. Pri tome je, previđajući konstrukciju “iz susjednih zemalja”, koja se nalazila u prijedlogu Karamatićevog zaključka, pitao zašto onda ne bi čestitke uputili i Francuskoj na osvajanju titule prvaka svijeta u fudbalu.

Na kraju, zbog jednoglasnog stava Kluba Srba koji su bili protiv, oba ova prijedloga nisu uvrštena u dnevni red.

Izvor: Faktor

Related posts