Doktor Almin Handanagić uputio inicijativu da se lijek Tocilizumab uvrsti na Kantonalnu esencijalnu listu lijekova: Odgovora još uvijek nema

Ovo nije politika, zasucite rukave i spasimo nekoliko života našim sugrađanima koji nisu u mogućnosti izdvojiti za ovaj lijek od 1.300 KM do 2.800 KM.

Da našim vlastima nije stalo do građana Unsko-sanskog kantona govori i ovaj primjer u koji se politika ne smije mješati, ali se očito umješala.

Kada doktor, mimo politike predloži na sjednici Skupštine USK da se prijeko potrebni lijek Tocilizumab uvrsti na Kantonalnu esencijalu listu lijekova, tada se vlast ogluši i smatra to političkim potezom. Svaki dan je sve više građana našeg kantona koji trebaju ovaj lijek koji im može pomoći kod teških oblika korona virusa i baš se pitamo hoće li se nakon ovog teksta oglasiti ministar zdravstva USK i uputiti prijedlog da se ovaj lijek uvrsti na Kantonalnu esencijalnu listu lijekova?

Tekst poslanika u Skupštini USK dr. Almina Handanagića vam prenosimo u cjelosti:

U maju prošle godine uputio sam inicijativu da se lijek tocilizumab uvrstiti u Kantonalnu esencijalnu listu lijekova, još nisam dobio nikakav odgovor niti je inicijativa realizirana!

S obzirom da pacijenti i dalje sami kupuju ovaj lijek da li je rješenje da se pacijentima koji su već kupili lijek i imaju račune omogući refundacija ili sufinanciranje dok se lijek ne stavi na kantonalnu esencijalnu list!?

– Dragi prijatelji i pratioci, ovim putem želim podsjetiti javnost na incijativu koju sam podnio krajem maja prošle godine da se lijek tocilizumab koji se pokazao kao efikasan u borbi sa korona virusom jer smanjuje smrtnost i procenat onih koji moraju na respirator, uvrsti u kantonalnu esencijalnu listu lijekova.

– Naime, ljekari ističu kako je ovaj lijek efikasan samo ako se koristi u pravo vrijeme, te da brojni pacijenti gube dragocijeno vrijeme dok ga pokušavaju nabaviti. Kao što sam tada objasnio, u Tuzlanskom i Zeničkom kantonu zdravstvene ustanove ne kupuju iz vlastitih sredstava ovaj lijek, nego ga nabavljaju preko kantonalnih zavoda zdravstvenih osiguranja. Putem moje inicijative sam želio da i naša Kantonalna skupština ovdašnjim pacijentima obezbjedi istu tu mogućnost.

– Dosadašnja praksa je bila da građani na prijedlog ordinirajućeg ljekara dobiju informaciju da taj lijek postoji i idu u Sarajevo ili Republiku Srpsku da ga nabave. Cijena lijeka se kreće između 1.300 i 2.800 KM, a građani su ga sami kupovali kao slamku spasa za svoje najmilije.

Kako listu lijekova donosi Vlada na prijedlog Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona, bilo je potrebno da resorno Ministarstvo predloži Vladi USK, a ona prihvati i uvrsti ovaj lijek na esencijalnu listu lijekova Unsko-sanskog kantona. Na trenutnoj listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH koja je donesena još 25. aprila 2019. godine nalazi se i lijek generičkog naziva tocilizumab, a federalna bolnička lista obavezujuća je za sve kantone i sadržaj lijekova na njoj u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti za područje svih kantona, te samim tim i kantonalnoj bolničkoj listi lijekova.

– Nisam upoznat da je do sada resorno ministarstvo obavilo usklađivanje ili donošenje nove liste esencijalnih lijekova a samim tim i listu lijekova za bolničko liječenje tokom posljednje dvije godine, te sam ovom inicijativom pozvao kolegu dr. Murisa Halkića kantonalnog ministra zdravstva, da što prije uputi Vladi prijedlog za usklađivanje liste lijekova za bolničko liječenje u kojoj će biti i lijek tocilizumab koji se koristi za liječenje oboljelih od SARS-COV-2 virusa i još neki lijekovi koji su potrebni za bolji tretman oboljelih od ove bolesti. Međutim, nisam upoznat da se od maja prošle godine do polovice februara tekuće godine, skoro godinu dana, bilo šta poduzelo po tom pitanju. Stoga ovim putem upućujem novi poziv resornom ministru Halkiću da to čim prije učini, a predstavnicima Vlade USK da ispitaju zbog čega nije došlo do realizacije ove inicijative.

Hvala vam na praćenju moje službene stranice. I dalje ostajem u službi pacijenata i građana!

Izvor: Krajina.ba

Related posts