Dogovoreni odgovori na sva preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije

Na današnjem sastanku predstavnika centralne vlasti s entitetskim funkcionerima dogovoren je tekst odgovora na sva preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je nakon sastanka u Istočnom Sarajevu da je zadovoljan rezultatima konsultativnog sastanka, jer su uspjeli dogovoriti tekst odgovora na sva preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

“Sva tijela unutar mehanizma koordinacije su dobila vrlo jasne i definisane rokove, odnosno da se do petka ti odgovori puste u proceduru verifikacije. U narednih nekoliko dana očekujemo da ćemo imati završene sve odgovore na Upitnik Evropske komisije, nakon čega idu procedure verifikacije i tehničke pripreme”, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je kako su vlasti u završnoj fazi kompleksnog posla pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije. Kako kaže, odgovori na pitanja u konačnici će biti dostavljeni institucijama EU na više od 25 hiljada stranica.

“Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u ovom procesu na požrtvovanosti, a posebno entitetskim premijerima, ministrima finansija i članovima Kolegija za evropske integracije. Ovim je pokazano da mehanizam koordinacije
u potpunosti funkcioniše”, kazao je Zvizdić.

Javnosti se obratio i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić koji je rekao da su ostale samo još tehničke dorade u skladu s principima mehanizma koordinacije, nakon čega će se moći reći da je posao završen.

“Vidite da smo posljednjih dana zapali u krize. Na državnom i federalnom nivou tu je problem s budžetom. Svakako, ovo je svijetla tačka i novi signal koji šaljem EU iz BiH”, rekao je Novalić.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović potvrdila je da su riješena sva otvorena pitanja u vezi s odgovorima na Upitnik Evropske komisije.

“O svim pitanjima smo postigli dogovor”, rekla je Cvijanović u izjavi novinarima i dodala da bi sve trebalo biti usaglašeno do petka, kada bi se konačno izjasnili o odgovorima.

Podsjećamo, sastanak je održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, a državnu vlast predstavljali su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Entitetske delegacije predstavljali su premijerka RS-a Željka Cvijanović, ministar finansija manjeg bh. entiteta Zoran Tegeltija, premijer FBiH Fadil Novalić i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

klix.ba

Related posts