Dodikov advokat traži izuzeće sutkinje Suda BiH Jasmine Ćosić Dedović

Bubić je pojasnio da je prijedlog za izuzeće upućen na zahtjev Milorada Dodika

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, izjavio je da je Sudu Bosne i Hercegovine uputio prijedlog za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović u slučaj da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika.

Bubić je pojasnio da je prijedlog za izuzeće upućen na zahtjev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sudija Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

– Sutkinja Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sutkinju Međunarodnog krivičnog suda u Haagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH”, istakao je advokat Bubić.

Bubić je uz prijedlog za izuzeće Sudu BiH dostavio i dokaz – pismo tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Iz sadržaja pisma vide se argumenti za protivljenje imenovanju sutkinje Jasmine Ćosić Dedović. Ove razloge branilac ne ponavlja u prijedlogu za izuzeće, ali kao razlog za izuzeće ističe sam čin protivljenja Milorada Dodika, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, da se imenuje za sudiju Međunarodnog krivičnog suda.

Ovo pismo, poslato u okviru zakonske procedure za izbor sudije Međunarodnog krivičnog suda u ime BiH, nesumnjivo je uticalo na proceduru izbora Dedović i ona nije izabrana za sutkinju u tom sudu.

Izvor: Avaz.ba

Related posts