Dodik istaknuo zastavu RS u Svečanom salonu Predsjedništva BIH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića.

Bio je ovo ujedno i prvi sastanak Dodika sa jednim stranim ambasadorom u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Kako je i najavljivao, Dodik je danas jasno istaknuo zastavu Republike Srpske u Svečanom salonu Predsjedništva BIH tokom zvaničnog sastanka.

Također, zastava RS je istaknuta i ispred Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorad Dodika

Ranije je najavio da planira nametnuti promjene pravilnika o radu, uključujući obvezno isticanje zastave entiteta gdje god se on nalazi.

– To će biti moj apsolutni uvjet. Ako ne bude zastave RS-a u predsjedništvu ja tamo neće ući, rekao je Dodik.

Član Predsjendištva BIH Šefik Džaferović ranije je izjavio da neće proći Dodikova zamisao da ističe zastavu Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH osim u svom uredu kako su to činili i njegovi prehodnici jer je riječ o materiji koja je jasno regulirana zakonom, a on kaže kako u službenim zajedničkim prostorima državnog vrha mogu biti istaknuti samo zastava i grb BiH.

Novoimenovani ambasador Republike Srbije je u pozdravnom izlaganju čestitao predsjedavajućem Dodiku izbor za srpskog člana Predsjedništva BiH. Ambasador Đorđević je ponovio čestitke predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predsjedavajućem Dodiku,  te prenio njegove lične pozdrave. U nastavku ceremonije je istakao nadu da će mandat posvetiti jačanju već dobrih prijateljskih odnosa na svim poljima od obostranog interesa.

Zaključeno je da je bilateralna saradnja dvije zemlje primarni interes i za cjelokupnu regiju, te da će ona ostati prioritet i u narednom periodu. Izražena su očekivanja da će doći do intenziviranja ekonomske saradnje sa novim rukovodstvom u Predsjedništvu BiH, naročito kroz infrastrukturalne projekte.

Predsjedavajući Dodik je informisao novoimenovanog ambasadora Đorđevića o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te ponovio stav da će se zalagati za poštovanje Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg okvirnog sporazuma za mir, u svom originalnom obliku.

Na kraju ceremonije predaje akreditivnih pisama, predsjedavajući Dodik je poželio novoimenovanom ambasadoru Republike Srbije uspješnu diplomatsku misiju.

(Vijesti.ba)

Related posts