Dodik i Čović u Mostaru zabetonirali saradnju: Pozivamo Bošnjake da se konsoliduju

Čović je kazao da će obojica raditi na zbližavanju hrvatskog i srpskog naroda, te će pozvati, kako je rekao, treći narod na saradnju.

Naglasio je da je nedavno razgovarao s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te je za srijedu u 14 sati najavio i razgovore sa predstavnicima SDA. Upitan da li vidi saradnju sa SDP-om, kazao je zašto da ne. Zanimljivo je da je Čović najavio kako je SDP s drugim strankanma formirao “bošnjački blok”.

Dodik je rekao da je potrebno da se SNSD i HDZ periodično sastaju kako bi odgovorili na izazove, a to je u ovom momentu zastoj u formiranju vlasti.

“Nedopustivo je da se ovako kasni. Trebamo imati u vidu da je hrvatska i srpska reprezentacija već odavno jasna. Čekamo da se u okviru bošnjačke strukture konsoliduje ta politička volja i da se konačno nađemo u Parlamentu i da radimo poslove koji su propisani zakonom i ustavom”, kazao je Dodik.

On je rekao kako mu se čini da je opstrukcija kod formiranja vlasti evidentna, ali je najavio da će se i na to imati odgovor, ukoliko se u narednim danima ne raščisti situacija.

Zanimljivo je da je Dodik podvukao kako u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ima četiri svoja predstavnika “bez kojih se neće moći ništa uraditi”. Nešto slično je izjavio i Čović govoreći o kapacitetu u tom domu ali i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dodik je kazao da će SNSD podržati izmjene izbornog zakonodavstva koje traži HDZ, naglasivši da je njegov zahtjev fer da jedni drugima ne biraju političke predstavnike.

“Bez obzira na različite ideološke pristupe, BiH je zemlja dva entiteta i tri naroda. Pokušaj stalnog zauzimanja pozicija koja pripada drugima je osnovni problem”, naglasio je Dodik.

Izvor: klix,ba

Related posts