Dodik bi ponovo prekrajao: Granice nisu Bogom date, treba afirmisati prava na samoopredjeljenje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da treba afirmisati princip prava naroda na samoopredjeljenje, jer granice nisu Bogom dane.

Dodik je naveo da ne traži da se granice nasilno mijenjaju, već kroz dogovor između naroda, te je ocijenio da će se i konstelacija odnosa mijenjati, jer svijet nije isti kao prije deset godina.

“Oni otmu Kosovo od Srbije, nas usmjere na neuspješnu BiH i onda pričaju o tome kako nema promjene granice. Naravno, to treba prepustiti historiji i vremenu, u ovom trenutku djeluje da nema promjene”, rekao je Dodik za “Politiku”.

On je naglasio da međunarodni faktor skrnavi način odlučivanja, na šta će morati da zaborave, te da za BiH nema nijednog važnijeg pitanja od toga da se oslobodi protektorata.

Predsjednik RS-a je istakao da će za BiH biti dobro da se oslobodi tutorstva i da se to mora učiniti ukoliko hoće da se očuva bilo kakva priča o BiH.

Prema njegovim riječima, aktuelna garnitura predstavnika Srba u Sarajevu bila je loša za Republiku Srpsku. “Umjesto da su Republiku Srpsku predstavljali u Sarajevu, oni su pritiskali RS u ime Sarajevo, bez konsultacija sa nama”, objasnio je Dodik.

Predsjednik RS-a je istakao kako bi volio da sveukupna srpska državna i politička elita postigne konsenzus o tome da je cilj ujedinjenje, ali isključivo na miran način i dogovorom, jer bez mira ništa nema smisla.

Dodik, koji je kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH, rekao je da u Sarajevo ide da ojača snagu Republike Srpske, da to ne znači nikaku promjenu njegove politike, te da će sve što bude radio biti podređeno interesima RS-a i srpskog naroda.

On smatra da bi najbolji odnos Sarajeva i Banje Luke bio da se raziđu i da svako ima svoju državu. “Moramo da se patimo i patićemo se, jer mir nema cijenu. Trpljenje šikaniranja Srba u BiH može da se opravda samo očuvanjem mira”, rekao je Dodik.

Nedavnu posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu i BiH, Dodik kaže da je doživio kao potvrdu podijeljenosti u kojoj muslimansko Sarajevo živi jedan život i gleda na budućnost na sasvim drugi način u odnosu na Srbe i Hrvate.

“Erdogan predstavlja veliku zemlju, koja je ekonomski i politički faktor. Ali poruke o amanetu i `njihovoj teritorij`, ili da su došli i neće otići, jesu sporne, pa iako na to ne možemo uticati, moramo ih primijetiti”, rekao je Dodik.

On je istakao da cijeni to što predsjednik Rusije Vladimir Putin daje značaj Republici Srpskoj, te da je ruska politika na Balkanu politika mira i poštovanja aktera na lokalnom niovu.

Related posts