Dobre vijesti za krajiške malinare: Otkupna cijena 2,5 KM!

Predstavnici udruženja malinara iz USK, njih većina, dogovorila je sa premijerom USK Huseinom Rošićem najnižu zagarantovanu otkupnu cijenu maline za ovu godinu. Vladin prijedlog , a koji je prihvatila većina na sastanku, je 2,5 KM za kilogram, s tim da će malinari ove godine biti uskraćeni za poticaje od 40 feninga. Unsko-sanski kanton je prvi u F BiH koji na ovaj način spašava ovaj vid proizvodnje, kazano je na sastanku premijera i malinara.


U općem haosu koji je na sceni kada je u pitanju proizvodnja maline, zagarantirana cijena iz koje će stajati Vlada Kantona,  jedino je ispravno rješenje u ovom trenutku, istaknuto je na sastanku.  U situaciji kada su malinari stjerani uz zid, čini se da je vladin prijedlog  trenutno najbolje rješenje, kazano je.

Malinari će, dakle, svoju malinu prodati za 2, 5 KM, ali će ove godine biti uskraćeni za poticaje od 40 feninga po kilogramu. Većina aktera sastanka glasala  je za  vladin prijedlog.

Premijer Rošić smatra da se radi o prijedlogu koji je u trenutnoj situaciji jedan od najrealnijih, kako bi se spasila proizvodnja od koje žive mnoge porodice u Kantonu.

Tako će otkupljivači koji budu spremni otkupiti malinu za 2, 5 KM dobiti  od Vlade Kantona subvenciju  od trideset feninga  po kilogramu maline, ali tek kada uredno izmire svoje obaveze  prema  malinarima.  Ovim, kako je kazano na sastanku, malinari će biti zaštićeni, jer će imati zagarantovanu cijenu. Zagarantovana cijena je za ovu godinu, a već za narednu će se nastojati na vrijeme  djelovati, kako se ne bi desio ovogodišnji scenarij. -pise rtvusk.
Related posts