Do kraja maja više sunčanijih nego kišnih dana

Nagle izmjene sunčanih perioda i lokalnih proljetnih pljuskova obilježile su protekli period, a Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za naredni period, tačnije do kraja maja, u kojoj se navodi da će se slično vrijeme zadržati i od 15. do 31. dana u mjesecu.

Nešto nestabilniji period očekuje se u naredna dva dana sa intenzivnijim padavinama u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim krajevima.

Stabilnije vrijeme sa malim izgledima za povremeni lokalni pljusak prognozira se od 18. do 24. maja. Od 25. maja do kraja mjeseca izvjesno je pogoršanje vremenskih prilika, pri čemu će postojati mogućnost za pojavu kratkotrajnih lokalnih pljuskova.

Temperaturni režim u periodu od 15. do 24. maja imat će karakteristike pravog proljeća, sa jutarnjim temperaturama od 7 do 12, u Herceogovini od 13 do 18 stepeni. Najviše dnevne temperature će biti relativno visoke, od 20 do 25 na sjeveru, u Hercegovini od 23 do 28 °C.

Krajem mjeseca će temperature biti u porastu u donosu na prethodni period sa najnižim temperaturama od 10 do 15, u Hercegovini od 13 do 18 stepeni i najvišim dnevnim do 27, a u Heregovini do 29 °C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Related posts