Dinno Koluh osvojio treće mjesto na takmičenju mladih fizičara u Rumuniji

Kao što je to bio slučaj prethodnih godina i ove godine talentovani fizičari iz naše zemlje pozvani su da učestvuju na Romanian Master of Physics (RMPh). Riječ je o jednom od najelitnijih međunarodnih takmičenja mladih fizičara u svijetu, a ove godine će se održati u periodu između 6. i 10. marta u Bukureštu.

Osim predstavnika Bosne i Hercegovine na ovoj smotri znanja iz fizike učestvovaće predstavnici iz Rusije, Rumunije, Srbije, Kine, Moldavije i Brazila. Našu zemlju će predstavljati pet takmičara, a selekcija je obavljena na takmičenju koje je održano u Sarajevu 18 i 19. februara i sastajalo se iz dva dijela teorijskog i praktičnog.

Status člana petočlane ekipe koja će nas predstavljati u Bukureštu izborio je i Dinno Koluh, učenik četvrtog razreda Una-Sana koledža. On je na ovom kvalifikacionom takmičenju osvojio treće mjesto.

Dinno je rođen u Sanskom Mostu, 6.oktobra 1998. godine i nakon završene osnovne škole u ovome gradu, upisao je „Una-Sana College“ u Bihaću, a očito je da se radi o vanserijskom talentu i, kako stvari stoje, budućem ekspertu iz fizike.

Related posts