Unsko-sanski kanton dobio prvi kabinet za turski jezik

Osnovna škola “Harmani 1” u Bihaću danas je dobila kabinet za turski jezik, a radi se o prvom takvom kabinetu u Unsko-sanskom kantonu.

Osnovna škola “Harmani 1” je jedna od 18 osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona u kojoj se turski jezik izučava kao izborni predmet, a učenici koji se opredijele za učenje turskog jezika nastavu će imati u potpuno modernoj učionici, za koju je općina Kartepe, iz truskog grada Kocaelija, izdvojila oko 20 hiljada eura.

Tim povodom, danas je u osnovnoj školi u Bihaću upriličena ceremonija otvaranja kabineta turskog jezika, a to su i svečanim presjecanjem vrpce učinili ambasador Turske u BiH Haldun Koc, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Sanela Ćenanović i načelnik općine Kartepe Husein Uzulmez.

Učenici koji uče turski jezik u ovoj školi pripremili su i bogat kulturno-zabavni program, a tom prilikom su recitovali i pjesme na turskom jeziku, što je izazvalo veliko oduševljenje prisutnih.

Investicija za budućnost

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc istakao je kako izučavanje turskog jezika kao drugog izbornog predmeta u BiH, kao i izučavanje bosanskog jezika kao izbornog predmeta u Turskoj, predstavlja vrlo važan segment kada je u pitanju budućnost odnosa dviju zemalja.

“Veći broj mladih ljudi koji dobro poznaju oba jezika predstavlja značajnu investiciju za budućnost, ne samo u političkom i kulturološkom smislu, već i ekonomskom”, rekao je Koc, naglasivši kako u BiH djeluje veliki broj turskih organizacija i kompanija kojima će trebati dobri poznavaoci turskog i bosanskog jezika.

Načelnik općine Kartepe, Husein Uzulmez, u svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja kabineta turskog jezika u bratskom gradu Bihaću. On je pohvalio učenike škole na odličnom poznavanju turskog, te istakao kako se osjeća kao da je u nekoj školskoj učionici u Turskoj.

Prvi kabinet turskog jezika u kantonu

Ministrica Ćenanović je istakla kako će jedan ovakav kabinet značajno doprinijeti kvalitetnijem sticanju znanja iz turskog jezika.

“Turski je kao izborni predmet trenutno prisutan u 18 osnovnih škola na području USK-a. Imamo i značajno interesovanje i u drugim školama. Tako da u narednoj godini planiramo provesti anketu i u srednjim školama, kako bi djeca mogla kontinuirano učiti turski jezik”, kazala je Ćemanović, dodavši kako je ovo prvi kabinet turskog na području kantona.

Direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu, Mehmet Akif Yaman, istakao je kako je institut 2011. godine pokrenuo projekat “Moj izbor je turski”, a koji se odnosi na uvođenje turskog kao drugog izbornog stranog jezika u školama u BiH.

“Počeli smo sa tri kantona, a sada se ovaj projekat prvoodi u sedam kantona. Dakle, u ukupno 130 škola 7.253 učenika uči turski jezik. Cilj nam je da ovaj broj u narednom periodu bude još veći”, naglasio je Yaman.

Svečanom otvaranju kabineta turskog jezika prisustvovali su i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, direktor Osnovne škole “Harmani 1” Sanjin Bećirović, ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske Hasan Atli, kao i mnogobrojni gosti.

Ambasador Koc boravi u dvodnevnoj posjeti USK-u, a danas se sastao i s premijerom USK-a Huseinom Rošićem i drugim predstavnicima Vlade kantona, zatim s bihaćkim muftijom Hasan ef. Makićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, a večeras putuje u Cazin, gdje će s načelnikom Nerminom Ogreševićem prisustvovati projekciji filma “Posljedjne pismo” (Son Mektup).

Ambasador Koc će sutra u Sanskom Mostu prisustvovati programu obilježavanja Dana šehida i 102. godišnjice od pobjede u bici na Čannakkaleu.

Related posts