DF i SBB glasali za izbor funkcionerke SNSD-a za sekretarku Doma naroda PSBiH

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine danas je na zvaničnoj web stranici objavila način glasanja na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Delegat DF-a u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić predložio je da državni organ zakonodavne vlasti osudi okupljanje četnika u Višegradu, što nisu podržali delegati iz reda SNSD-a, HDZ-a BiH i SDS-a, zbog čega u konačnici njegov prijedlog nije dobio dovoljnu većinu za usvajanje.

Samo nekoliko minuta poslije na dnevnom redu našao se prijedlog imenovanja Gordane Živković za sekretarku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, što je Miletić podržao.

Živković, bivšu šeficu kabineta Nikole Špirića za vrijeme dok je obnašao dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, na ovu poziciju predložio je SNSD. Očekivano, njeno imenovanje podržali su SNSD, SDA i HDZ BiH, odnosno političke stranke koje će zasigurno biti dio koalicije na državnom nivou.

Pored DF-ovog parlamentarca, za imenovanje Živković glasao je i delegat Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić. I Miletić i Radončić dolaze iz političkih stranaka koje se još uvijek nisu u potpunosti odredile da li će u naredne četiri godine biti opozicija ili će pak ući u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Protiv imenovanja Živković glasao je SDP-ov delegat Denis Bećirović, dok je suzdržan bio delegat SDS-a Mladen Bosić.

Related posts