Detalji akcije “Zadruga”: Bodybuilder sa suprugom oprao desetke miliona KM

U sklopu akcije kodnog naziva “Zadruga” privedeno je 15 osoba, od kojih su dvije nakon saslušanja puštene na slobodu, potvrđeno je Feni u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo (KS).

– Nakon višemjesečnog rada na otkrivanju izvršilaca i dokumentiranju krivičnih djela, po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva KS, pripadnici MUPKS-a slobode su lišili 15 osoba na području KS-a zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti i pranje novca – navode iz Tužiteljstva.

Među osumnjičenima su i bračni par, Enisa i Sanel Đalić, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“, koji se terete da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu, koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i učenika, „oprala“ više desetaka miliona KM.

Kako iz Tužiteljstva KS navode, članovi spomenute grupe su – Hasan Lojo, Husein Borišić, Adnan Karahasan, osnivač i direktor firme „Simp company“, Saliha Dervišević, obrtnička djelatnost „Obnova“, Senad Biberović, direktor firme „ELMAX-INŽENJERING“, Igor Mišić, direktor Salona bankarske opreme, Nihad Bilić, direktor firme „Best&Time“, Hadis Kustura, direktor firme „MHS“, Ali Kadrić, firma „MHS“, Ramiz Duraković, direktor „Lokoma“, Milan Bralović, vlasnik firme „Mibral“ i drugi.

U sklopu akcije “Zadruga” u srijedu su izvršeni pretresi na 14 lokacija na području KS-a i to 12 prostorija pravnih osoba, pet stanova, šest automobila i 19 osoba, te je izuzeta obimna dokumentacija koja će poslužiti u daljem krivičnom postupku.

Inače, Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa MUPKS-a, finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu, inspektorima Porezne uprave FBiH, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Nakon kriminalističke obrade u MUPKS-a, 13 osumnjičenih bit će predato u nadležnost Tužilaštva KS-a na dalje postupanje.

Related posts