Deset namirnica koje možete jesti nakon isteka roka trajanja

Svake godine se baci otprilike pola proizvedene hrane (do dvije milijarde tona).

Britanski poduzetnik Dan Cluderay u tome je vidio odličnu priliku za posao i pokrenuo Approved Food, internetsku stranicu na kojoj prodaju hranu koja je još uvijek jestiva, ali joj je prošao rok trajanja, prenosi radiosarajevo.ba.

On tvrdi da je trik u razlikovanju naljepnica: “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrijebiti do”.
“Najbolje upotrijebiti do” je prijedlog proizvođača do kojeg datuma hrana zadržava najveću kvalitetu, ali je i poslije sigurna za konzumaciju.

“Upotrijebiti do” označava rok trajanja hrane koja je brzo kvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje stoga se ne preporučuje jesti nakon roka trajanja.

10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja

Čips – Njen duži vijek trajanja možemo zahvaliti soli.

Čokolada – Šećer produžuje vijek trajanja.

Kečap – Jestivo i do godinu ako se čuva na hladnom i suhom mjestu.

Jogurt – može trajati do šest sedmica nakon roka trajanja.

Tvrdi sir – Traju duže od mekih.

Mlijeko – Sve dok se nema neugodan miris može se piti.

Jaja – Ako jaje potone u vodi, jestivo je, ali ako pluta vjerojatno je pokvareno i nemojte ga jesti.

Hljeb – može trajati do nekoliko dana, a omekšat će ako ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici.

Riža – može trajati mjesecima nakon isteka roka.

Voće i povrće – ako nema plijesni i nije kašasto, onda se može jesti.

Related posts