Dedić: Vlada FBiH izdvojila 23,9 miliona KM za Unsko-sanski kanton

Na danas održanoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu donesena je odluka o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu u iznosu od 200 miliona KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona. Ovom odlukom Unsko-sanskom kantonu bit će doznačeno 23.903.093 KM.

Vlada FBiH je na posljednjoj održanoj sjednici razmatrala izvještaje o utrošku sredstava dodijeljenih kantonima iz Budžeta FBiH za 2020. godinu, gdje je konstatovan različit pristup utrošku sredstava. Naime, jedni kantoni sredstva su više usmjeravali za podršku realnom sektoru, održavanju radnih mjesta i ublažavanju posljedica pandemije, dok su drugi kantoni sredstva koristili za isplatu toplih obroka, regresa, prijevoza i plata budžetskih korisnika, plaćanje električne energije, PTT komunalija, goriva, isplate grantova, kredita, subvencija i drugih budžetskih izdataka koji su redovna obaveza budžeta kantona.

„Zbog potrebe postizanja boljih efekata dodijeljenih sredstava kantonima, današnjom odlukom Vlada FBiH precizirala je namjenu njihovog utroška. Sredstva će se koristiti u svrhu provođenja strukturalnih reformi, te za prevladavanje socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije COVID-19 i za infrastrukturne projekte“, izjavio je ministar Dedić.

Related posts