Dedić: Podrška pčelarstvu je od značaja za društvo

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se sa proizvođačima i prerađivačima meda i pčelinjih proizvoda na području Unsko-sanskog kantona.

Kompanija Zlatni med u Sanskom Mostu zapošljava 41 osobu a u planovima za ovu godinu je i uvođenje novih linija u proizvodnji, prije svega linije za pakovanje meda u teglama ali i učešća u Projektu IFAD kroz projekat podizanja trajnih nasada kestena.

“Mi smo od Federalnog ministartva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ostvarili podršku u iznosu većem od 200 hiljada KM. Zahvaljujući tim sredstvima u mogućnosti smo nabaviti novu opremu koja nam je potrebna te proširiti naše proizvodne kapacitete”, kazala je direktorica ove kompanije Sumeja Ćoralić. 

Velikokladuško Udruženje pčelara „Krajiška pčela“ zvanično je u pogon pustilo novonabavljenu liniju za proizvodnju satnih osnova za članove Udruženja. Linija je nabavljena kroz Projekat IFAD koji se realizira posredstvom Projektne jedinice za koordinaciju projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.  

“Krajiška pčela” je kroz projekat „Pokretanje proizvodnje meda za povećanje konkurentnosti na selu i smanjenje siromaštva“, u 2021. godini realizirala sredstva ukupne vrijednosti 88.317 KM, dobila vrijednu opremu koja će njihovim članovima poslužiti u razvoju pčelarstva ovog kraja. 

Predstavnici Udruženja izrazili su zahvalnost na posjeti ministra Dedića i savjetnika Kudića kao i na podršci koju su imali tokom procesa kreiranja i realizacije projekta a tokom susreta informirali su se i novim mogućnostima kada su u pitanju kapitalna ulaganja u ovoj proizvodnji.

“Mi smo prošle godine u prvoj fazi projekta nabavili 50 start paketa čija je vrijednost bila 48.640 KM a u završnoj fazi i liniju za proizvodnju satnih osnova čija je vrijednost 39.897 KM. Na ovaj način moći ćemo zaokružiti sistem proizvodnje satnih osnova od našeg vlastitog voska čime smanjujemo startna ulaganja naših članova”, kazao je Nisvet Mujanović, predsjednik Udruženja.

Ministar Dedić naglasio je kako će navedene podrške značajno pomoći proizvođačima meda da budu konkurentniji na tržištu. 

“Naši vrijedni pčelari imaju znanja i iskustva da uz podršku svih nivoa vlasti povećaju kooperantsku proizvodnju, a vjerujem da imamo proizvođače meda čiji proizvodi mogu parirati uvoznim proizvodima i da će naš med biti taj koji će biti na policama naših građana, med koji ima svoj kvalitet, a svi proizvođači imati interesa da se bave ovom proizvodnjom”, kazao je ministar Dedić. 

Podrške za pčelare USK-a, u 2021. godini, s Federalnog nivoa izdvojene su za 36.566 košnica što je više u odnosu na prethodnu godinu za 6.020 košnica ili 16,5 posto.  Gledano iz ugla dodijeljenih finansijskih sredstava, proizvođači meda u Federaciji BiH ostvarili su direktne podrške proizvodnji po košnici u iznosu većem od 800 hiljada KM što je više od 14 posto u odnosu na godinu ranije.

U Registru pčelara i pčelinjaka, u 2021. godini, podatke je ažuriralo 2.950 pčelara koji pčelare na 3483 pčelinjaka sa 18.2194 pčelinje zajednice. Pčelarska proizvodnja se odvija na 2.148 stacioniranih i 1.335 selećih pčelinjaka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts