Danas sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Uprkos tome što je još 6. decembra 2018. godine konstituisan novi saziv Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH državni parlamentarci do danas nisu održali nijednu sjednicu.

Međutim, to ih nije spriječilo da već mjesecima primaju enormno visoke plaće iz džepova građana Bosne i Hercegovine uprkos tome što u tom periodu nisu učinili ništa konkretno za bh. državljane.

Krišto, Zvizdić i Radmanović na današnjoj sjednici vjerovatno bi trebali razgovarati i o zakazivanju sjednice ovog organa zakonodavne vlasti s obzirom na to da će sutra biti konstituisan i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na današnjoj sjednici članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH razmatrati će određivanje nadležnih komisija za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, Izvještaja o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH za 2018. godinu, Izvještaja o radu Odbora za žalbe građana PSBiH, Izvještaja o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, Specijalnog izvještaja o stanju u oblasti migracija u BiH, Izvještaja o radu i finansijskog izvještaja Agencije za poštanski saobraćaj BiH i Izvještaja o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Kako smo ranije pisali, ove tačke dnevnog reda posebnog su zanimljive jer zakonodavna vlast još uvijek nije oformila stalna radna tijela, odnosno parlamentarne komisije. Riječ je o Ustavnopravnoj komisiji, Komisiji za vanjske poslove, Komisiji za vanjsku trgovinu i carine, Komisiji za finansije i budžet, Komisiji za saobraćaj i komunikacije i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u potpunoj je blokadi zbog zahtjeva SNSD-a da se što prije izvrši imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac izjavio je kako se oni ne nalaze svojom voljom u takvoj poziciji, već zbog odnosa u Predsjedništvu BiH i blokade izbora Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić već mjesecima odbijaju dati saglasnost za imenovanje Tegeltije uslovljavajući svoj glas usvajanjem Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine, a čije je usvajanje uslov za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

Izvor: klix.ba

Related posts