Danas novi nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara

Danas u 16 sati nastavit će se konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi se trebao birati novi mostarski gradonačelnik.

Prvi krug izbora za gradonačelnika u mostarskom Gradskom vijeću obavljen je dva puta. Prvi izbor je poništen nakon što je visoki predstavnik donio odluku da se izbor mora obaviti tajnim glasanjem.

Prošle sedmice ponovljen je prvi krug glasanja, a ishod je bio isti kao i prvi put – u drugi krug prošli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar).

Do drugog i trećeg kruga izbora nije došlo, jer je sjednica prekinuta nakon što je BH blok predložio potpisivanje političkog sporazuma prema kojem bi se na čelu Mostar tokom sljedeće četiri godine rotirala tri gradonačelnika.

Takvu mogućnost podržali su vijećnici Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), dok je HDZ BiH prijedlog odbacio, ocijenivši ga neozbiljnim.

U Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH – 13, slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) s 11, BH blok (SDP BiH, Naša stranka) s pet, Hrvatska republikanska stranka s tri te Prva mostarska partija s dva vijećnika. Lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” ima jedno vijećničko mjesto.

Za izbor u drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina, a ako ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije toliku podršku, slijedi treći krug u kojem je dovoljna većina prisutnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts