Danas na snagu stupile mjere za ulazak u Crnu Goru: Ako želite tamo putovati, ove uvjete morate ispunjavati

Vlada Crne Gore odlučila produžiti i rad ugostiteljskim objektima

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore jučer je odlučilo da u skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije u državama našeg regiona vezanim za koronavirus omogući ulazak u Crnu Gori rezidentima svih država regiona kao i rezidentima SAD uz ogovarajući PCR ili ELISA test.

Kako je navedeno u saopćenju crnogorske vlade, u prijedlogu IJZ navodi se da je ublažavanje mjera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolijevanja od koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja. 

Ako građani naše zemlje ili rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije i Republike Sjeverne Makedonije, kao i državljani Crne Gore koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz neke uvjete.

Na prvom mjestu je negativan PCR test na koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom, a niti jedan ne smije biti stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru.

Također, od onih koji dolaze u ovu državu očekuje se da posljednjih 15 dana od dana ulaska nisu bili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Također, navedeno je da djece do pete godine ne moraju imati test na koronavirus.

– Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru – piše u saopćenju Vlade Crne Gore.

Ova država odlučila je i produžiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 1 sat iza ponoći, odnosno sat duže nego do sada.

Mjere su stupile na snagu danas.

Izvor: Avaz.ba

Related posts