Danas je Dan rijeke Une

Rijeka Una predstavlja simbol života i simbol Bosanske Krajine kojim se svi ponose. Njenu smaragdnu ljepotu opisivali su u brojnim pjesmama i pričama, a mnogi je pamte po druženjima, prijateljstvima i prvim ljubavima. Danas se obilježava njen dan.

Izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice i protiče kroz Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu, Hrvatsku Kostajnicu, Bosansku Dubicu i Jasenovac. Ulijeva se u Savu blizu mjesta Jasenovac. Ukupna dužina ove ljepotice koja pripada crnomorskom slivu je oko 212 kilometara.

Danas je Una dio velikog blaga prirodnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una regata.

U Uni je posebno interesantan živi svijet koji i sam pridonosi stvaranju sedrenih tvorevina. Mahovine – briofite su svojom građom pogodne za zadržavanje istaloženog kalcita, čineći tako neizostavnu kariku u procesu stvaranja i rasta sedrenih tvorevina. U njoj raste preko 170 različitih vrsta ljekovitih biljaka, kao rijetka biljka Campanula unensis, i oko 28 vrsta ribe.

Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem.”

(Skender Kulenović)

Nacionalni park Una je mjesto edukacije i zabave. Za sve turiste nude se usluge ribolova, raftinga i ronjenja, a svi školarci obavezno ovdje dođu na časove prirode i društva.

Ljepota Une očarala je i mlade Krajišnike koji su se okupili oko projekta “I Love Una”. Putem društvenih mreža, različitih izložbi slika i promocija knjiga iskazuju ljubav prema Uni. Njihovom budnom oku ne može promaći niti jedan događaj, pa tako prate vjenčanja, takmičenja i sve aktivnosti koje se dešavaju pored Une.

Una je poznata širom regije i Evrope po manifestaciji Una regata koja se održava više od 50 godina i okuplja turiste iz cijelog svijeta.

Kroz pjesmu “Uno moja jedina” Neno Murić je također promovirao najljepši biser Krajine kroz spot koji je napravljen poput kratkog filma na rijeci Uni.

U povodu Dana rijeke Une, bihaćki gtadonačelnik Šuhret Fazlić uputio je čestitku građanima u kojoj se kaže:

“Povodom 17. maja – Dana rijeke Une, svim građanima Bihaća u svoje lično ime i ime gradske uprave upućujem iskrene čestitke. Rijeka Una prepoznatljiva je u našoj državi i svijetu kao jedinstvena i netaknuta prirodna okolina. Kao takva, rijeka Una zadužila je sve građane Bihaća da je čuvaju, razvijaju svijest o njenoj zaštiti i zaštiti svih prirodnih ljepota na području našeg grada. Na tom putu prednjače članovi Unskih smaragda koji više od tri decenije svojim radom i edukacijom mladih čuvaju rijeku Unu i njene pritoke.”

Related posts