Danas je Dan rijeke Une, smaragdnog bisera Bosne i Hercegovine

Nizom aktivnosti danas će biti obilježen Dan rijeke Une – 17. maj, rijeke koja je svojom ljepotom i netaknutom prirodom prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta. Centralna manifestacija je danas, na Japodskim otocima u Račiću pored Bihaća, a ovogodišnji fokus je na edukaciji djece i mladih o važnosti čuvanja i zaštite rijeke Une, ali i svih prirodnih bogatstava.

Una izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice i protiče kroz Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu, Hrvatsku Kostajnicu, Bosansku Dubicu i Jasenovac.

Una se ulijeva u Savu u blizini mjesta Jasenovac. Ukupna dužina ove rijeke je oko 212 kilometara.

Usmena predanja koja vijekovima prenose stanovnici ovih krajeva tvrde kako je ovaj živopisni dragulj Krajine bez daha ostavio jednog rimskog legionara koji je ostao zapanjen pred ljepotom rijeke. Uzviknuvši: Una!, što znači jedna, jedina, dao je ime rijeci čiji valovi su, kroz pjesme, priče, fotografije i slike, danas prepoznate širom svijeta.

Ljepota Une kroz povijest je tema mnogih pjesnika i slikara koji su u ovom prirodnom biseru našli svoju inspiraciju.

Skender Kulenović, jedan od najvećih bh. književnika, putujući kao dječak iz rodnog Bosanskog Petrovca prema Bihaću u svom prvom susretu sa Unom zapisao je: “Malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem”.

Related posts