Da se ne zaboravi genocid: Tuzlaci i ove godine na "Mirnoj šetnji 8.372 za Srebrenicu"

U Tuzli će i ove godine biti održana “Mirna šetnja 8.372 za Srebrenicu”. Planirano je da učesnici sutra pređu 8.372 metara, po jedan za svaku žrtvu genocida.Ovaj događaj organiziran je putem Facebook grupe, a prošle godine učešće je uzelo oko 200 građana.

– Dragi prijatelji, poštovani građani Tuzle, pozivamo Vas da uzmete učešće u Mirnoj šetnji 8.372 za Srebrenicu i na taj način pošaljemo poruku da znamo da je u Srebrenici izvršen genocid, istovremeno odamo počast svim stradalim građanima Srebrenice i pružimo podršku njihovim porodicama i prijateljima. Budimo dio ovog događaja zato što nećemo dozvoliti da se zaboravi genocid, zato što smo i sami roditelji, djeca, braća i sestre, zato što saosjećamo sa majkama Srebrenice i zato što smo antifašisti i ljudi. U Mirnoj šetnji ćemo prepješačiti 8.372 metra, jedan metar za svaku žrtvu genocida. Koraci sjećanja na zlo koje se ne smije ponoviti. Nikada. Nikome – naveli su organizatori u javnom pozivu.

Okupljanje učesnika planirano je sutra od 17.30 sati ispred Bosanskog kulturnog centra Tuzla, a šetnja će trajati od 18 do 20 sati. Ruta kojom će se kolona kretati obuhvata sve dijelove užeg gradskog jezgra Tuzle, tako da će se oni koji žele, moći i naknadno priključiti.

Izvor: Faktor

Related posts