DA LI STE ZNALI? Ljudi imaju mnogo više od PET ČULA – evo i koja!

Ljudski organizam posjeduje mnogo više od pet čula. Ispostavlja se da ih postoji najmanje devet, a većina naučnika smatra da ih ima čak 21!

Da usput pojasnimo – čulo je bilo koji sistem koji je sačinjen od grupe ćelija senzorskog tipa koje reaguju na specifični fizički fenomen i pretvaraju tu energiju te je prenose do centralnog nervnog sistema, piše “Dnevno“…

Ovo su samo neka od ljudskih čula:

VID: Tehnički postoje dva čula vida, pošto je riječ o dva različita tipa receptora – jedan za boje (kupaste ćelije), a drugi za svjetlost (štapićaste ćelije).
UKUS: Naučnici se i dalje raspravljaju oko toga da li je i ovdje riječ o pet zasebnih čula, po različitim receptorima (slatko, slano, kiselo, gorko i umami). Ako niste znali, umami receptori prepoznaju glutamat – amino kiselinu, koja se nalazi u mesu i nekim vještačkim prehrambenim dodacima.
DODIR: I ovdje imamo nekoliko različitih senzora koje ćemo razdvojiti na sljedeća čula.
PRITISAK
SVRAB
TERMORECEPTORI: Mogućnost da osjetimo hladnoću i toplotu. I za ovo se smatra da je više od jednog čula jer, ne samo da postoje receptori za toplo i hladon, već i zato što u samom mozgu postoje posebni termoreceptori koji služe za praćenje tjelesne temperature.
SLUH
MIRIS
PROPRIOCEPCIJA: Ovo čulo nam daje mogućnost da odredimo gdje su nam neki djelovi tijela u odnosu na druge dijelove tijela. Znate ono kad vas zaustave saobraćajci pa vam traže da zažmurite i dotaknete vrh nosa.
NAPETOST: Senzori za ovo čulo nalaze se u mišićima i dozvoljavaju mozgu da prati njihovu napetost.
BOL: Nekada se smatralo da je bol posljedica preopterećenja drugih čula, poput dodira, međutim, bol ima zaseban sistem receptora – na koži, u kostima i zglobovima i u organima.
RAVNOTEŽA
HEMORECEPTORI: Ovi senzori povezani su sa dijelom mozga koji detektuje hormone i droge, a povezani su i sa refleksom za povraćanje.
GLAD
ŽEĐ
MAGNETOCEPCIJA: Riječ je o mogućnosti da ljudski organizam detektuje magnetna polja. Ovo čulo još nije dovoljno istraženo.

Related posts