Čubrilović: Povelja Kulina bana "pisana narodnim srpskim jezikom"

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je upriličeno predstavljanje autentične kopije Povelje bana Kulina, a predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović je u obraćanju prisutnima rekao da je “Povelja bana Kulina pisana narodnim srpskim jezikom”.

Rečeno je i da je tokom posjete predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića Sankt Peterburgu 2017. godine, uprava Ruske nacionalne biblioteke poklonila RS digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, koje je također danas izloženo, a predstavnici Biblioteke Ruske akademije nauka poklonili su autentičnu kopiju Povelje bana Kulina.

Povelja Kulina bana napisana je 29. augusta 1189. godine i najstarija je bosanska isprava, pisana književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. To je dvojezični dokument.

Povelja je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i povelja bosanskoga bana i najstariji državni dokument kod svih južoslavenskih naroda i država.

Related posts