Crveni luk sadrži mnoštvo korisnih sastojaka, zbog čega je skoro pa nezamjenjiv u ishrani.
Najpozitivniji efekat na ukupno zdravlje on postiže u sirovom stanju, dok mu se dejstvo prženjem ili kuhanjem umanjuje. Zato ga treba konzumirati u svježem stanju, kao obavezan sastojak raznih salata.
Crveni luk je izuzetno djelotvoran kod određenih zdravstvenih tegoba i prije svega se pokazao efikasnim u sprečavanju ateroskleroze, odnosno zakrčenja krvnih arterija.
Da bi se postigao željeni efekat, trebalo bi konzumirati srazmjernu mješavinu soka crvenog luka i meda. Mješavinu treba uzimati svakoga dana tri do četiri puta po kašičicu, dok ne osjetite poboljšanje.
Ovako spremljen je dobar i protiv kašlja, a u iste svrhe odlične rezultate daje i onaj pečen na maslinovom ulju ili kuvan u mlijeku. Svjež sok je djelotvoran kod ispiranja upaljene sluzokože usne duplje i nosa, kao i za inhalaciju sinusa. Sok se koristi i za jačanje korijena kose.