Crno vino u službi zdravlja: Štiti srce, jača imunitet i reguliše tjelesnu težinu

Zdravstvene prednosti crnog vina bile su tema brojnih istraživanja. Općepoznato je da je crno vino dobro za srce, a nova istraživanja pokazuju da je dobro i za zdravlje zuba, um te regulisanje tjelesne težine. Naravno, ukoliko ga konzumirate u umjerenim količinama.

Rezultati istraživanja koje je provedeno u Australiji pokazali su da osobe koje redovno konzumiraju umjerene količine vina (jednu do dvije čaše dnevno) imaju smanjen rizik od srčanih bolesti za 30 posto.

Naučnici iz Španije došli su do rezultata koji pokazuju da crno vino uklanja bakterije odgovorne za stomatološke bolesti. Također, smanjuje i upale i bolesti desni.

Jedno istraživanje provedeno na miševima pokazalo je crno vino vremenom poboljšava ravnotežu. Osim toga, moćan je antioksidans i zbog toga jača imunitet i smanjuje rizik od nastanka prehlade.

Naučnici Centra za mentalno zdravlje u Mannheimu u Njemačkoj kažu da čaša crnog vina dnevno uspješno pomaže u sprečavanju razvijanja demencije. Prema istraživanjima crno vino, zbog visokog nivoa resveratrola, produžava životni vijek potiskujući molekule koje uzrokuju upalu i spojeve u krvi koji ometaju proizvodnju inzulina.

Također je dobro za regulisanje tjelesne težine jer može spriječiti nakupljanje masnih stanica.

Related posts