Crni august za bh. radnike: Umor i kršenje zakona uzimaju danak

Zbog učestale pogibije radnika na njihovim radnim mjestima, sindikalci pozivaju na strože kontrole zakonske regulative, koja, kako poručuju, jeste dobra, ali se ne poštuje.

Prema riječima sindikalnih vođa, nije slučajno došlo do crnog avgusta za bh. radnike, jer su oni trenutno izmoreni, pošto ih nema dovoljno, a posla je mnogo, pišu Nezavisne novine.

Podsjetimo, u četvrtak je poginuo Radenko Obradović (56), na izgradnji “Delta Cityja” u Banjaluci, dok su početkom avgusta, na gradilištu u banjalučkom naselju Novi Borik, poginuli Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (52), obojica iz Čelinca.

Samo šest dana nakon toga, kod Laktaša prilikom izgradnje bazena poginuo je Mirsad Redžić (22), radnik firme “Vodovel bazeni” iz Cazina.

Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, ističe da je prevencija zakazala.

Napominje da se sve ovo dešava zato što građevinski objekti moraju biti otvoreni na vrijeme, te da je pritisak na radnike veliki, a radi ih mali broj.

“Ljudi su nam umorni na svim građevinskim objektima”, navela je Vrabičićeva.

Istakla je da se dugo nije desilo da četiri radnika u mjesec dana izgube život, te ocijenila da je zakonska regulativa uređena i nije sporna, ali da zakoni moraju da se sprovode.

“Ono što se desilo u Banjalučkoj regiji u avgustu, gdje su poginula četiri radnika, govori o tome da zaštite na radu nema, da objekti nisu osigurani, kao ni radnici, a kontrolni organi definitivno ne rade svoj posao”, ocijenila je Vrabičićeva.

Dodala je da inspekcija mora da obiđe gradilišta. Iz Inspektorata RS odgovaraju da svakodnevnim preventivnim radom na terenu preduzimaju niz mjera kako bi osigurali radnicima u RS bezbjedne uslove za rad.

“Kada je u pitanju nesreća na gradilištu koja se desila u četvrtak, nadležni inspektor je odmah po saznanju da se ona dogodila izašao na teren”, ističu u Inspektoratu i dodaju da je kontrola u toku, te da će više informacija biti poznato u toku sljedeće sedmice.

Do tada će inspektor utvrđivati da li su na gradilištu bile sprovedene sve zakonom propisane mjere zaštite na radu.

Naveli su da je u prvih osam mjeseci 2018. godine na gradilištima u RS poginulo šest radnika na građevinskim objektima.

Prema navodima iz Inspektorata RS, trenutnim zakonima poslodavac je dužan da organizuje poslove zaštite na radu, da periodično pregleda sredstva rada i opreme, obezbijedi upotrebnu dozvolu za sredstva rada i opremu, osposobi radnike za bezbjedan i zdrav rad, obezbijedi sistematski pregled radnika i drugo.

Nakon što je u četvrtak, tokom radova na objektu u izgradnji “Delta City”, poginuo Obradović, iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka saopštili su da je dežurni tužilac naložio da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere radi utvrđivanja svih okolnosti te nesreće.

Related posts