Članovi Predsjedništva BiH s ambasadorima zemalja članica EU u BiH: Provesti reforme i ubrzati ekonomski rast

Članovi Predsjedništva BiH s ambasadorima zemalja članica EU u BiH: Provesti reforme i ubrzati ekonomski rast

Sastanku su prisustvovali šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije i Švedske.

Zahvala na podršci

Članovi Predsjedništva BiH informisali su sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, i o aktivnostima na evropskom putu BiH. Još jednom su ponovili da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH, te da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Zahvalili su za dosadašnju podršku i pomoć koju su države članica Evropske unije pružile Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, te iskazali očekivanje da će ta podrška i pomoć biti nastavljena i ubuduće, u kontekstu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU što bi doprinijelo mijenjanju političke dinamike i usmjeravanju na reformske procese.

Također, razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, ljudskih prava kao i o provedbi svih presuda evropskih i domaćih sudova koje se odnose na potrebne izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Posebno je bilo riječi i o potrebi održavanja izbora u Mostaru ove godine.

Provesti reforme

Sagovornici su se suglasili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast, te učiniti BiH atraktivnijom za strana ulaganja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada zemalja članica EU u BiH su podržali formiranje novoga saziva Vijeća ministara BiH, pozvali na saradnju i koordinaciju svih nivoa vlasti, te ekonomsko jačanje BiH.

Perspektiva budućeg članstva u EU je otvorena, kako za BiH, tako i za zemlje u regiji. Pomirenje, promovisanje mira i tolerancije bi trebali obilježiti 2020. kao godinu koja je godina godišnjica – obilježavanja važnih događaja za BiH, zaključili su ambasadori zemalja članica EU u BiH.

Related posts