Četiri načina na koje duhanski lobi u FBiH pokušava zaustaviti zabranu pušenja

U Federaciji BiH (FBiH) još uvijek se radi na novom zakonu kojim bi bilo zabranjeno pušenje u zatvorenim javnim prostorima, no duhanski lobi snažno radi na zaustavljanju ovog zakonskog rješenja.

Kako je u razgvooru za Fokus.ba istakla Arijana Knežević, Menadžerica za komunikacije Udruženja PROI, duhanski lobi u FBiH naglasak stavlja na moguću “propast ugostiteljstva”, “gubitak radnih mjesta”, aktiviranje “udruženja za ljudska prava pušača”, kao i na “opasnosti od crnog tržišta”.

“Očekivano, duhanska industrija daje najveći otpor zakonu, ali bez obzira na sve taktike kojima se koristi, mi smo tu da ih razotkrijemo, predstavimo i u konačnici ostavimo javnosti da donesu zaključke. Aktivnost duhanskog lobija na zaustavljanju ili usporovanju efikasnih zakonskih rješenja nije samo realnost u Federaciji BiH. Istu aktivnost možemo analizirati i u svim zemljama koje su donijele ili donose ovakve zakone zbog čega su taktike duhanske industrije posebno predvidljive. Prilično smo sigurni da nije slučajnost to što su iste pojave prisutne i u FBiH. Ovdje se radi o ‘uhodanoj’ strategiji zagovaranja protiv zakona kojoj je jedini cilj zaštita profitnih interesa na račun zdravlja građana, a mi ćemo kontinuirano raditi na tome da nastavimo pozivati i građane i donosioce odluka na oprez”, navela je Knežević za Fokus.ba.

Centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH završena je 11 oktobra. U daljoj proceduri Federalno ministarstvo zdravstva će odgovoriti na sve primjedbe i sugestije, te uz obrazloženje odlučiti hoće li praviti promjene u trenutnom tekstu zakona.

Udruženje PROI od samog početka posebno ističe problematiku pasivnog pušenja kao ugrožavanje osnovnog ljudskog prava na zrak koji ne ugrožava zdravlje i život.

“Trenutno zastarjeli i neadekvatan zakon razlog je zbog kojeg su brojni zatvoreni javni prostori i dalje ispunjeni duhanskim dimom. U cilju adresiranja ovog problema pokrenuli smo i javnu kampanju ‘Smeta Mi’ koja se bavi ovom problematikom, koju smo inicirali u okviru našeg projekta ‘Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana’ kojeg finansira EU. Upravo ovo pravo na zrak koji ne ugrožava život se sada svakodnevno krši zbog duhanskog dima koje nažalost sveprisutan, bez obzira radi li se o firmama, institucijama ili ugostiteljskim objektima”, kazala je Knežević.

Dodala je da dinamika rješena u ovoj kao i u mnogim drugim oblastima ovisi od propisanih procedura i od okolnosti koje se uglavnom ne mogu predvidjeti, na koje postoji ograničena moć utjecaja.

“Kao nevladina organizacija koja već duži niz godina djeluje u oblasti kontrole duhana, učinit ćemo sve što je u našoj moći da što prije dođe do usvajanja efektivnih zakonskih mjera u istoj. Ono što smo vrlo aktivno činili do sada i što ćemo činiti i u budućnosti je informiranje javnosti o svim izazovima koji su pred nama i naglasak interesa svih građana, a ne profitnih interesa velikih industrija. Posebno smo okrenuti informiranju predstavnika vlasti i svih uključenih donosioca odluka jer su oni ti koji su nadležni za konačno uvođenje ili neuvođenje zakona, zbog toga je vrlo značajno da upravo oni budu detaljno informirani o taktikama duhanske industrije i da razumiju da je miješanje duhanske industrije u rad vladinih institucija koje rade na donošenju zakona neprihvatljivo, što je propisano i članom 5.3 Okvirne konvenciije o kontroli duhana”, zaključila je Knežević.

Related posts