Čeka se na "predizborni" budžet USK za 2018

Navršila su se dva mjeseca otkako nije zasjedala Skupština USK-a, a iz opozicionih redova poručuju da se iza kulisa kroji ovogodišnji budžet, u kojem razvojnih projekata neće biti

Dok svi u Kantonu čekaju da se donese budžet za 2018. godinu, pojavljuju se sumnje u dobronamjernost stranaka koje kreiraju politiku budžeta, a zbog činjenice da se ušlo u izbornu godinu.
Plaće su važne
– Ni u narednom periodu nema zakazane sjednice Skupštine. Premijer i predsjedavajući su nam dužni što prije uputiti skupštinske materijale, a prije svega budžet za 2018. Zašto je to tako, ne znamo, ali znamo da je krajem prošle godine bio rebalans i zahvaljujući nama u opoziciji usvojena je i Odluka o privremenom finansiranju. Činjenica je da očito postoje zakulisne radnje stranačkih struktura, konkretno učesnika u vlasti SDA, DF-a, laburista i SBB-a, koji se ne mogu dogovoriti kako da podijele taj budžetski plijen za ovu izbornu godinu. S druge strane, slika kantonalnog budžeta je preneseno stanje s viših nivoa vlasti, jer očito treba zadovoljiti uske stranačke interese nauštrb razvoja, kazao nam je poslanik Albin Muslić (SDP).
Za razliku od Skupštine, sjednice Vlade su redovne, a premijer USK-a Husein Rošić nastoji pronaći načine kako da izmiri zaostala dugovanja iz prošle godine poput naknada za porodilje kojima je dato obećanje.
– I ja sam se nadao da ćemo u 2017. godini za porodiljske naknade uplatiti barem milion maraka. Taj dug je narastao na iznos veći od četiri miliona, istakao je Rošić nakon održane 153. sjednice Vlade.
Inače, cijela prošla godina je bila loša.
– Dešavanja na kraju godine nama nisu išla u prilog. Tada nam je bez ikakve najave uzeto 3,5 miliona od direktnih poreza, naših sredstava, te smo se morali uklopiti u zakonske obaveze, prevashodno zbog plaća budžetskih korisnika i svega onoga što proističe iz radnopravnih odnosa, napomenuo je premijer.
Na budžetske korisnike troši se oko 60 posto ukupnog budžeta Kantona, koji je u nacrtu predviđen od 219 miliona KM. Ministrica finansija USK-a Zlatka Šepić je na nedavnoj javnoj raspravi o nacrtu budžeta izrazila bojazan da to neće biti dovoljno novca da se odgovori svim zahtjevima budžetskih korisnika.
Primjedbe na budžet su uputili i pripadnici boračke populacije, jer je za Ministarstvo boraca u ovom budžetu predviđeno 3,6 miliona maraka manje. Više sredstava traže i sudstvo, obrazovanje te poljoprivrednici.
Predsjednik Sindikata radnika organa uprave Fazir Vukalić je upozorio na činjenicu da već godinama niko iz Vlade ne poziva sindikate budžetskih korisnika na konsultacije, jednostrano se utvrđuju osnovice za obračun plaća, krši se zakon. Ovogodišnji “predizborni” budžet nije izuzetak.

– Bez strateškog pristupa, gdje bismo privukli i domaće i strane investitore, bojim se da ni u 2018. za USK neće biti značajnog pomaka. Ekonomski pokazatelji ukazuju na to da su u opadanju porezni i neporezni prihodi, što nam govori da realni sektor stihijski održava sve ovo u životu a da Vlada nema sistemske politike. Očekujem da se Skupština što prije zakaže, a što se tiče SDP-a, mi ćemo podržati svaki projekt koji je dobar za kanton. Ali, činjenica je da se budžet kroji u nekim posebnim prostorijama, gdje se nastoje zadovoljiti interesi političke prirode. Sumnjam da su u pitanju razvojni projekti za naš kanton, smatra Albin Muslić.
Vlada ima rok do 31. marta da donese budžet, na koji svi čekaju, ali kome se niko ne raduje.

Related posts