Cazinjanka Lejla Hairlahović: Jedini interes mi je rukomet

Lejla Hairlahović imenovana je za novog generalnog sekretara Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, a Oslobođenje je prvi medij u BiH koji je objavio tu vijest i to na svom portalu. Podsjećamo, Hairlahović je bila jedini kandidat za ovu poziciju, pa Upravnom odboru RSBiH nije bilo teško da prihvati njenu kandidaturu.

Sportski nagon

Na početku razgovora za naš list Hairlahović je kazala da je njen jedini motiv sportske prirode.

– Uključena sam dugo u rukomet, bila sam igračica, vodila rukometnu akademiju i posmatrala sam stanje u bh. rukometu. Sve me to motivisalo da krenem u ovu priču. Ovo su posljednje šanse da se spasi rukomet u našoj zemlji i želim da učestvujem u tome, kaže Hairlahović, koja na pitanje zašto se kandidovala za poziciju genseka, ako zna da nema plate za to radno mjesto, kaže da je novac ne zanima.

– I ja sam se pitala kako će biti raditi u okruženju gdje nema primanja. Ja sam ostvarila sve što sam htjela – imam sportski nagon, govori Hairlahovićka, koja je svjesna da je čeka puno posla i da će joj trebati mnogo sreće, ali i više vremena, te je obećala da će obaviti razgovor sa radnicima kancelarije RSBiH, koji su više od mjesec u štrajku i ne dolaze na posao, a nije im isplaćeno 18 plata.

– Dobijanje ID broja od Porezne uprave je primaran posao. Savez ne može bez toga funkcionirati. Želim imati potpuni uvid u rad i poslovanje, a kad izvršim analizu onog što zateknem, vidjet ćemo šta i kako dalje. Najbitnija je korespondencija svih saveza i klubova sa krovnom kućom bh. rukometa. Naravno, namjera mi je i da vrlo brzo predstavim svoje planove šta namjeravam raditi i na koji način želim da funkcioniše Rukometni savez BiH. Što se tiče radnika iz kancelarije, te i takve stvari se moraju riješiti. Moram znati tačno stanje i vidjeti šta se dešava. Sve što znam je iz medijskih tekstova i prepucavanja pojedinaca, a to nisu realni podaci, riječi su novog prvog operativca RSBiH, koji o novom ID broju navodi da će vjerovatno biti riješen do kraja ove godine.

– Jasno je da postoje problemi i da se moraju rješavati. Bez ID broja teško je bilo šta raditi, a posljednje informacije koje ja imam jesu da će to biti riješeno u najskorijem vremenu i to do Nove godine. To nam je gorući problem, a iz ovog Saveza u posljednjih nekoliko godina odaslano je mnogo negativnih slika, govori Hairlahović i nastavlja:

– RSBiH je godinama radio netransparentno i došle su određene promjene, koje smo mi jedva čekali. Sve što se dešavalo fakturisano je na ovaj Upravni odbor. Ne branim nikog, ali mislim da ništa ne može preko noći. Voljela bih da ovaj UO u potpunosti bude posvećen poslu koji je pred svima nama zajedno. Realno je da u BiH politika u svemu ima prste i na neke stvari bit će teško utjecati. Treba da vratimo rukomet gdje je bio i da postane nacionalni sport, jer je upravo rukomet najtrofejniji sport u našoj zemlji.

Menadžment

Lejla Hairlahović je istakla da želi omladinski rukomet da podigne na viši nivo.

– Mene zanima samo rukomet i to mi je jedini cilj. Imam puno posla. Potrudit ću se da pokrenem mnogo novih stvari. Omladinski rukomet treba podići na viši nivo, tačnije želimo da ga vratimo u škole. Nismo uhvatili korak sa napretkom u oblasti sportskog menadžmenta i time ćemo se baviti, kazala je Hairlahović, koja je dodala da će vrlo brzo na posao. – piše Oslobodjenje.

Related posts