Cazin: Prvi ratni pilot bh. armije dobio ulicu

Po Samiru Beganoviću koji je, sa Edvinom Iftićem, prvi ratni pilot bh. armije, jedna ulica u Cazinu će dobiti ime, odlučilo je Općinsko vijeće Cazin, na inicijativu Udruženja paraplegičara. Dopredsjednik ovog udruženja Dejan Samardžić je zadovoljan.

– Kada se već vlast nije potrudila da pronađe dio posmrtnih Samirovih ostataka, neka naš heroj ima makar svoju ulicu. Jer, da nije bilo Samirovih prelijetanja avionom, kojim je dovoženo oružje za Krajinu, pitanje je šta bi bilo s nama, govori Dejan, za kojeg ova bitka nije završena.

– Predložili smo da Samirovo ime nosi centralna ulica. Niko je ne zaslužuje prije Samira i uvjeren sam da će cazinski vijećnici na narednom zasjedanju pokazati da cijene njegovu žrtvu, ističe Dejan.

Samir Beganović je stradao 1. augusta 1994. godine kada je avion kojim je pilotirao pogođen projektilom vojske tzv. Kninske krajine iznad Plitvičkih jezera. To je bio iznajmljeni ukrajinski avion, s pet članova ukrajinske posade, kojima je Samir pokazivao kuda treba letjeti.

Nađeni ostaci tijela iz aviona su prenijeti u Kijev i, uprkos velikom zalaganju Samirovog brata Enesa da se oni analiziraju, kako bi se vidjelo da li se tu nalaze i dijelovi tijela njegovog brata, bh. zvaničnici nisu pokazali dovoljno sluha za to.

I Enes je sretan zbog ulice koju je dobio njegov brat, nosilac posmrtnog Srebrenog štita, ali ne može prežaliti što njihovi roditelji nisu dočekali da, umjesto da odu na grob sinu, prođu tom ulicom.

Related posts