Čampara: “Spremni smo uputiti snage FUP-a u Krajinu ukoliko dobijemo poziv od policije USK”

U Bihaću se održava sastanak proširenog Operativnog štaba za kontrolu nad migrantskom krizom u USK-a na koji su pozvani predstavnici lokalne vlasti, IOM-a, UNHCR-a i Crvenog križa.

Zbog prevelikog broja migranata sigurnosna situacija u ovom kantonu je sve alarmantnija. Svakodnevno se dešavaju incidenti.

U privremenim migrantskim centrima na području Unsko-sanskog kantona zbog narušene sigurnosne situacije bit će uveden kućni red da bi se regulisalo kretanje migranata u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši, a uslijedit će i izmiještanje jednog broja, koji nemaju smještaj, na novu lokaciju na Vučijaku.

Ministar unutarašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kazao je FTV-u da će pripadnici Federalne uprave policije, ukoliko dobiju poziv iz USK, pružiti podršku lokalnoj policiji;

– Ukoliko dobijemo zahtjev iz USK da pošaljemo dodatne snage kako bi pomogli lokalnoj policiji u problemima s migrantskom krizom, mi ćemo to uraditi, ali podsjećam, takav zahtjev još uvijek nismo dobili, kazao je ministar Čampara.

Izvor: usn.co

Related posts