Čak 2,8 miliona maraka nikada neće biti naplaćeno: Hoće li opasni vozači zbog prekršaja ići u zatvor?

Čak 2,8 miliona konvertibilnih maraka, koje je policija u Tuzlanskom kantonu izrekla neodgovornim vozačima otišlo je u zastaru i nikada neće biti naplaćeno.

Ovo je povod da resorno kantonalno ministarstvo zatraži izmjene federalnih propisa koji tretiraju problamatiku naplate kazni.

– Prema podacima registra izrečenih kazni imamo 9.133.867 KM nenaplaćenih kazni, od toga za 6,3 miliona nije nastupila zastara, dok je 2,8 miliona maraka kazni otišlo u zastaru. Zakon po kojem se izriču kazne stupio je na snagu 2007. godine, a apsolutna zastara na izrečene kazne je pet godina – rekao je Topčagić.

Zbog toga će MUP TK će tražiti izmjenu zakonskih propisa na nivou FBiH.

– Poreska uprava ne želi da prinudno vrši naplatu novčanih kazni za MUP, nego samo za kazne koje izrekne sama Poreska. Zbog toga ćemo tražiti da se u Zastupničkom domu FBiH pokrenu izmjene postojećih zakonskin odredbi. Također, MUP će direktno od nadležnog suda tražiti izricanje zatvorskih kazni do 15 dana za one koji ne plaćaju kazne koje su im izrečene – istakao je Topčagić.

U namjeri da zaustavi one koji prave veliki broj prekršaja policija je posegnula za još jednom mjerom.

– U proteklih godinu i po dana na području Tuzlanskog kantona vozačima smo oduzeli 69 vozila, a radi se o višestrukim povratnicima kada je u pitanju kršenje saobraćajnih propisa. Međutim, oduzimanje samo tri vozila je potvrđeno i sudskom odlukom, dok ih je 28 vraćeno vlasnicima – navodi ministar Topčagić.

Serijski prekršitelji saobraćajnih propisa izbjegavaju da plate hiljade maraka izrečenih kazni tako što vozilo svake godine registriraju na nekog drugog te i dalje nesmetano voze. Kao što podaci govore, broj sudski oduzetih vozila veoma je mali u odnosu na broj koji oduzme policija, a kazne zatvora, na kojima će insistirati MUP TK, još uvijek niko nije počeo izricati.

Related posts