Bužimski komadant Sead Jusić ponovo zakazao: Osumnjičeni za ratne zločine radi na visokoj poziciji u Ministarstvu odbrane BiH

Ministarstvo odbrane BiH još nije suspendovalo Jozu Perića, šefa odsjeka za sigurnost i kontraobavještajne poslove u Sektoru za obavještajno-sigurnosne poslove MO BiH, iako se protiv njega vodi sudski spor i optužen je za ratne zločine u Livnu.

Optužnicu protiv Perića Tužilaštvo BiH podiglo je 22. decembra prošle godine, a Sud BiH je četiri dana poslije donio rješenje kojim se ovaj predmet prosljeđuje mjesno nadležnom Kantonalnom sudu Livno.

Prema nezvaničnim informacijama, za odanog obavještajca lidera HDZ BiH Dragana Čovića, veze da predmet bude proslijeđen odmah na livanjski sud, povukli su bivši dugogodišnji ministar pravde BiH, aktuelni delegat u Domu naroda BiH Bariša Čolak i prva dama HDZ BiH i državna zastupnica Borjana Krišto.

Prvi da reagira u slučaju Perića svakako je Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane, ali je očito on imao posla u vezi sa spašavanjem svoje pozicije, jer je SBB zatražio njegovu smjenu nakon afere u vezi s obilježavanjem 9. januara. Tako je izostala inicijativa Jusića za suspenziju Perića.

Jozo Perić zvani Debeli, prijeratni je uposlenik bivše Službe državne bezbjednosti (SDB).

Prema policijskim izvještajima, a na temelju kojih je Federalna uprava policije 7. februara 2014. godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, uz Perića ratne zločine nad civilnim stanovništvom su počinili i Stipe Barun, Tomislav Garić, te bivši načelnik u SIPA-i Anđelko Hrgić.

/NAP

Related posts