Burno u Nezavisnom bloku: Prigovori jer je Šepić za šefa Kluba postavio vjenčanog kuma

Naime, on je poslao otvoreno pismo Predsjedništvu Nezavisnog bloka, gdje iznosi neslaganje s postupkom predsjednika Senada Šepića, je rje za šefa Kluba imenovao Amera Obradovića, svog vjenčanog kuma.

To prema mišljenju Volodera nije u redu, zbog čega je protestvovao i tražio da Predsjedništvo stranke o tome odlučuje.

“Predsjednik stranke gospodin Šepić je pozvao nas četvoro parlamentaraca ispred NB-a na dan održavanja konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma parlamenta FBiH, i to u 10:00 sati, dok je sjednica Parlamenta bila zakazana u 11:00 sati. Nakon kraćeg razgovora saopštio nam je da jedan naš poslanik treba preći u klub partije Narod i pravda, kako bi oni mogli formirati svoj klub u Parlamentu, jer je on to obećao gospodinu Konakoviću. Pored toga nam je predložio da gospodin Amer Obradović bude šef poslaničkog kluba NB-a. Ja sam se tome usprotivio i rekao svima da nisam saglasan”, navodi u pismo Voloder.

Naglašava da nije obrazlagao svoj stav, ali je iskoristio vrijeme pa je nakon održavanja sjednice, razgovarao sa Obradovićem i njemu predložio da se četvoro zastupnika NB-a sastane i dogovori ko će biti predsjednik, a ko podpredsjednik kluba.

“Nakon duže diskusije, gospodin Obradović je odbio moj prijedlog i rekao da će ovo pitanje riješiti Predsjedništvo. Smatram da se Predsjedništvo ne može izjašnjavati po ovom pitanju, te mislim da se nas četvero parlamentarnih zastupnika trebamo dogovoriti bez Predsjedništva, jer je bitno za naš rad u Parlamentu. Demokratiju shvatam kao volju većine, u ovom slučaju dogovor većine parlamentaraca i nikako kao volju jednog čovjeka, jer se mnogi ljudi nisu birali u Predsjedništvo stranke, nego su dovedeni za ruku i postavljeni bez obzira na njihove kompetencije. Za bilo koga ko treba da bude šef kluba, odnosno predsjednik treba da postoje kriterij po kojima neko treba da bude izabran dogovorom. U ovom slučaju rezultati na izborima, doprinos radu stranke, biografija, dosadašnji doprinos i ugled u društvu, sposobnost komunikacije sa drugim i drugačijim, poštovanje zakona i pravila, itd. Ni u kom slučaju ne može biti izabran ni na jednu dužnost u stranci, niti je trebao biti na listi član bliže porodice ili bliski prijatelj predsjednika stranke. Ne može, i ne smije biti predložen niti izabran ili postavljen za bilo šta ili bilo gdje. Vjenčani kum je referensa broj jedan za Obradovića kod predsjednika stranke, a sve sa namjerom da direktno upravlja svim procesima”, otvoreno ističe Voloder.

Dodaje da sekretar, član Predsjedništva, član kadrovske i sada zastupnik u parlamentu treba podnijeti ostavku na sve funkcije ili ga Predsjedništvo stranke treba smijeniti.

“Zakazane dvije sjednice za ponedjeljak, sastanak izbornog štaba i Predsjedništva stranke trebaju biti spojene i održane skupa, kao šire tijelo zbog potrebe da se svi informišu šta se do sada uradilo u stranci i kako se radi i ko je kriv za loše rezultate na svim nivoima, šta ćemo i kako dalje. Ja sam za novu politiku, koju sada ne vidim, uključio sam se sa poštenom namjerom. Sve rezultate koje smo postigli su zasluga gospodina Fuada Kasumovića. Hitno je potrebno djelovati i pokušati spriječiti samovolju pojedinaca i grupa, obavezno izvršiti izbor novih i razrješenje nekih članova Predsjedništva stranke, dogovoriti održavanje prvog kongresa i pokušati spasiti obraz svima, jer je prepucavanje putem medija i Facebooka, te iznošenje ”prljavog veša’ u javnost suprotno interesima stranke, pogotovo zbog slabljenja pregovaračkih pozicija nakon izbora. Molim da moje pismo shvatite kao izraz poštenih namjera da skrenem pažnju na jako loše vođenje stranke”, zaključuje Voloder u pismu vrhu stranke.

Izvor:klix.ba

Related posts