Budućnost Zapadnog Balkana je u EU, ali političari moraju biti ujedinjeni u toj ideji

Na međunarodnom forumu u Bakuu održan je panel posvećen sadašnjosti i budućnosti Balkana, na kojem je glavni govornik bio bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.
Lagumdžija je ukazao na važnost evropskih integracija za sve zemlje Balkana ističući da se nada kako države ne “čekaju Godoa”, jer Godo nikada ne dođe.

Predsjednik Albanije Illir Meta rekao je da budućnost stanovnika balkanskih zemalja zavisi od političara koji su ujedinjeni u isto ideji, a to je da svoje zemlje uvedu u Evropsku uniju.

On je rekao da države Balkana nisu imune na globalne probleme poput terorizma, cyber sigurnosti ili organizovanog kriminala. Osvrnuo se na odnose Makedonije i Grčke koje su na korak da riješe problem vezan za ime Makedonije.

Ističe da NATO procesi koji se odvijaju u Crnoj Gori, a uskoro i u Makedoniji, govore dovoljno o posvećenosti NATO-a ovom regionu.

Kako kaže, Balkan ima veliko tržište i ne smije se oslanjati na sjeckanje tržišta ili štetiti tržištu drugih država. On je uvjeren da je EU konačan cilj balkanskih zemalja poručujući kako i EU treba podržati šest zemalja.

Dodaje da će bilo koji vakuum u politici umjesto EU popuniti neka druga velika sila. Izlaganje je zaključio riječima da “siguran Balkan znači sigurna Evropa”.

Na panelu je rečeno kako Balkan povezuje Evropu s drugim kontinentima zbog čega zemlje Balkana trebaju biti u interesu međunarodnih faktora.

Bivši predsjednik Bugarske Petar Stoyanov ukazao je na važnost ekonomske sigurnosti u kompletnoj regiji. On kaže da mu je drago što je u regiji došlo do određenih pomaka.

Kako kaže, region se susreće s brojnim sigurnosnim problemima poput naprimjer migrantske krize i ruta u koje mogu da se ubace teroristi. To je još jedan od razloga zbog kojeg bi EU trebala posebno voditi računa o regiji.

On vjeruje da će budućnost zemalja biti stabilna i sigurna ako lideri nastave sarađivati. Kao poseban izazov naveo je fobiju od drugih.

“Ako dozvolimo mladima da se hrane fobijom koja djeluje kao otrov bit ćemo krivi. To je poseban problem”, kazao je Stoyanov.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je za NATO od strateške važnosti da se zemlje regije priključe NATO-u, jer alijansi ne odgovara da ima zemlje koje nisu članice na granicama sa zemljama koje su dio NATO-a.

Josipović je prisutnim pokazao kartu na kojoj su crvenom bojom bile označene zemlje i regije na koje Rusija ima utjecaj, a među njima su se očekivano našli Srbija i bh. entitet RS.

Kao poseban problem istaknuo je visok stepen korupcije u zemljama regije ističući kako i Hrvatska ima problem s ovom pošasti. Ukazao je i na ogroman nacionalizam u regiji ukazujući na to da skoro sve zemlje imaju nekih problema sa susjedima.

klix.ba

Related posts