Bosna i Hercegovina među četiri države koje su završile prvi korak ka očuvanju ekosistema

Projekat koji čuva našu planetu

Ljudski život ovisi o zdravlju našeg ekosistema i svega onoga što nam on pruža, od opskrbe hranom i vodom, do regulacije bolesti i klime. Prijetnje uništenja bioraznolikosti koja je ključ postojanja ekosistema također su prijetnja ljudskom rodu.

Za očuvanje ekosistema ključno je zaštititi zdravlje, ali također istražiti porijeklo pokretača koji su prijetnja ekosistemu, poput klimatskih promijena, uništavanja prirodnih staništa i prekomjernog iskorištavanja prirodnih resursa.

Svjetski centar za nadzor zaštite okoliša (UNEP-WCMC), Program UN-a za zaštitu okoliša, pomaže državama da poboljšaju svoju razinu znanja o biološkoj raznolikosti i ekosistemima tako što jačaju svoj kapacitet za provođenje Nacionalne procjene ekosistema (NEA) za informisano donošenje odluka. Ovaj se rad provodi pod okriljem mreže biološke raznolikosti i ekosistemskih usluga (BES-Net) čiji je domaćin Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), a financijski je podržana od strane Međunarodne inicijative za klimu (IKI) Federalnog ministarstva okoliša, prirode Očuvanje i nuklearna sigurnost (BMU).

Ove godine su Bosna i Hercegovina, Azerbejdžan, Kambodža i Grenada dovršili izvještaje o ispitivanju opsega svojih procjena. Izvješća o ovoj prvoj fazi procesa sadrže neke krucijalne elemente: Utvrđivanje potrebe za promjenom; definiranje ključnih političkih pitanja na koja će ocjena odgovarati; i ispitivanje ključnih razmatranja dizajna procjene.

Bosna i Hercegovina je prepoznala da će promjena na bolje biti maksimalna ako se problem sagledava iz različitih uglova kao što su ekonomija, razvoj vodene infrastrukture, turizam, saobraćaj i energetika.

Uz stalnu podršku UNEP-WCMC-a i UNDP-a, četiri zemlje sada rade na odabiru panela stručnih autora koji će početi pisati svoja tehnička izvješća. Važno je da autori i stručnjaci koji su uključeni u ocjenu potječu iz različitih pozadina i na odgovarajući način odražavaju kulturnu nacionalnu raznolikost svake zemlje. To će također osigurati da se dobiveni rezultati promovišu kako među znanstvenim tako i političkim zajednicama – stoji u izvještaju BESneta.

Izvor: Avaz.ba

Related posts