Bosić o sastanku Dodika i Čovića: Zajednički opstruišu procese koji vuku naprijed

Povodom današnjeg sastanka predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića, oglasio se i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma i bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

“Oni imaju zajedničku političku platformu, da na svaki način treba opstruirati procese koji vuku naprijed. Vjerovatno misle da što je gora situacija u BiH, to bolje za njihov lični politički položaj. Ja ne vidim drugi razlog zbog kojeg bi ta njihova ljubav na takav način cvjetala, pogotovo što ima mnogo neriješenih odnosa sa raznih strana u BiH. Mi nećemo pristati na varijantu koju nude SNSD i HDZBiH da pravimo koalicije ‘dva protiv jednog’. Takve koalicije su u proteklom periodu donijele samo zlo. Ovdje treba dogovor i uvažavanje interesa svih strana”, poručio je Bosić.

On je prokomentrisao i Dodikovu izjavu o tome kako će blokirati provođenje MAP-a.

“Ne znam na koji način tehnički Dodik to namjerava da učini, s obzirom da je upravo Nebojša Radmanović bio član Predsjedništva koji je potpisao zahtjev za pristupanje MAP-u. Milorad Dodik bi trebao da objasni i da provede kroz institucije BiH i RS tu svoju inicijativu. Mislim da je to jedna od stotina inicijativa i izjava koje je u prethodnom davao Dodik, koje nisu imale nikakvu suštinu i koje nisu imale nikakvu posljedicu”, dodao je Bosić.

U svom obraćanju medijima govorio je i o usvajanju deklaracije o izgradnji brze ceste Sarajevo-Beograd, posebno se osvrnuvši na diskusiju zastupnice SNSD-a Milice Marković.

“Ovo je poruka onima koji treba u ime građana BiH da odlučuju o vrlo važnim pitanjima, o infrastrukturnim projektima, o novim kreditima, da jedini kriterij koji može da važi je da on zadovoljava najveći broj građana BiH. Ja sam veoma zadovoljan i ubijeđen sam da će ova deklaracija natjerati vlasti u BiH, u oba entiteta da izađu sa tačnim pokazateljima koja trasa šta znači i da će donijeti odluku koja je u najboljem interesu građana. Gospođa Marković je i u svojoj diskusiji izjavila da nju ne interesuju argumenti i da će ona uvijek podržati ono što predloži Vlada RS. To je jedan vazalski odnos, koji se svodi na veličanje kulta ličnosti i javno priznaje da ona nije tu da bi zastupala interese građana koji su glasali za nju, nego partijskih lidera”, istakao je Bosić.

Related posts