Bosanka iz Breze postaje zamjenica državnog sekretara trgovine SAD

Za odobrenje pred američki Senat stigla je nominacija Mire Radielović-Ricardel, Amerikanke bosanskih korijena, čiji je otac Petar Radielović iz Breze, na položaj zamjenica državnog sekretara trgovine SAD, zaduženog za trgovinu najosjetljivijim robama poput naoružanja i različitih tehnologija.

Kako je potvrđeno i na stranicama američkog Senata, pod tačkom PN364 je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predložila Miru Radielovic-Ricardel u ministarstvo trgovine.

Ona je ranije radila kao v. d. pomoćnika ministra odbrane za međunarodnu sigurnosnu politiku tokom administracije Georga W. Busha od 2003. do 2005. godine, a blisko je sarađivala s tadašnjim ministrom odbrane SAD, republikancem Donaldom Rumsfeldom.

Tokom obraćanja Kongresu SAD, u julu 2004., govorila je i o BiH, zemlji svojih korijena, zalažući se za njen put ka NATO-u. Tih godina trajala je intenzivna potraga za Radovanom Karadžićem, a Radielović je komentirala da je taj zločinac rak-rana za BiH. Sarajevo i Travnik Radielović je odrasla u Pasadeni u Kaliforniji, u porodici Petra Radielović (1929.-2005.), koji je više od pet desetljeća bio poznati aktivista među Hrvatima u Americi.

Sin željezničara s Alipašinog Mosta tamo je emigrirao 1956., jedanaest godina nakon što je preživio Blajburg. Školovao se u Sarajevu i Travniku, a medicinu studirao u Zagrebu. Loza Radielović duboko je ukorijenjena u povijest Bosne.

Mira potječe od stare srednjovjekovne fojničke plemićke porodice Radielović.

– Njegova duboka ljubav za zemlju svojih pradjedova bila je i odraz te povijesne svijesti na koju je bio tako ponosan – napisao je Anto Čuvalo povodom smrti Mirinog oca Petra Radielovića.

Do dolaska Radielović-Ricardel visoko u američkoj administraciji bila je još jedna žena porijeklom iz BiH. Riječ je o Capriciji Marshall-Penavic iz Širokog Brijega. Marshall je bila uključena u kampanju demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, a u prvom mandatu predsjednika Baracka Obame bila je u njegovom uredu u Bijeloj kući.

Related posts