Borenović: Šta su radili lobisti koje je Dodik platio 30 miliona KM

U ovom trenutku je najbitnije da se u bilo kakve dodatne izazove ne uvlači Republika Srpska, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, komentarišući sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele predsjedniku ovog bh. entiteta Miloradu Dodiku.

State Department potvrdio je u utorak navečer da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Dodiku. Te sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD-a, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

– Radi se o odluci najmoćnije zemlje, koja može imati određene i dugoročne reperkusije. Ovdje je najbitnije da se ne uvlači Republika Srpska u bilo kakve odatne izazove. Pozivamo Dodika da ne priziva sankcije Republici Srpskoj – rekao je Borenović u komentaru za bh. novinsku agenciju Patria.

On dalje dodaje da „bez obzira na one koji danas tuguju, koji se raduju ili koji su ravnodušni, trenutna situacija je realnost“. Sankcije su, kaže, izrečene od strane moćne države, i to ne samo prema Dodiku koji je građanin, nego i predsjednik Republike Srpske.

– Dodik će u narednom periodu pokazati koliko voli Republiku Srpsku, odnosno da li će nastaviti da se bori i uvlači nas u borbu koja će dugoročno biti izgubljena, ili će naći načina da se skloni i omogući da Republika Srpska normalno funkciniše – smatra Borenović.

Borenović smatra da se nakon svega postavlja i pitanja gdje su pare koje je vlast Milorada Dodika potrošila u posljednjih šest godina na razne lobističke kuće u svijetu.

– Radi se o iznosu od preko 30 miliona KM. Šta su ti ljudi radili, i da li su išta radili. Radi se o ogromnim novcima koji očigledno nisu potrošeni u one svrhe u koje su bile namijenjene – rekao je Borenović za Patriju.

Komentarišući konferenciju za medije koju je Dodik danas organizirao u Banja Luci, i na kojoj je kritizirao američku ambasadoricu u BiH Maureen Cormac, Borenović je rekao da je Dodik tokom konferencije izrazio lične stavove, „koji sigurno nisu stavovi Republike Srpske“, piše Patria.

Related posts