Borci Gazija vrijedili su koliko i bataljon

Nakon hapšenja dvojice pripadnika elitne jedinice Armije BiH, bužimskih Gazija, u Krajini se reakcije ne smiruju • Tužilaštvo BiH ih tereti za ratni zločin nad zarobljenicima, pripadnicima VRS-a

– Kad uhapse vojnike srpske vojske, onda je to drama, onda ispada da mi pokazujemo kako nismo za suživot, kada uhapse hrvatske vojnike, onda se cijela Hercegovina i cijela Hrvatska dignu na noge i ne smiruju se. Ali kad uhapse ovakve naše momke, onda je to svima taman, kazao nam je veteran Senad Okugić komentarišući hapšenje Nisveta Porića i Safeta Isakovića, komandira legendarne bužimske jedinice Gazije koja je bila u sastavu 505. viteške brdske brigade. Pet njihovih momaka bilo je vrijedno koliko čitav nečiji bataljon, tvrdi on.

safet_isakovic

Prve reakcije u Krajini se mogu svesti u jednu riječ – razočarenje.

Pravna pomoć

Safet Isaković, zvani Džidžo (1973), i Nisvet Porić, zvani Cvrle (1975), uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH, koje ih tereti da su u julu 1995. godine na području Bosanske Krupe počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS-a. Osumnjičeni se terete da su lično, sa drugim vojnicima počinili ubistvo trojice zarobljenika VRS-a, koji su se prethodno predali, a od kojih je jedan bio ranjen.

Oni su pod istragom što se tiče Tužilaštva u kojem će postupajući tužilac donijeti odluku nakon ispitivanja, a što se tiče Krajišnika, konkretna pomoć uhapšenim Gazijama i njihovim porodicama već stiže. Prvi su priskočili članovi Koordinacije boračkih udruženja sa područja općine Bužim. Kako su naveli, oni će pružiti svu potrebnu materijalnu i pravnu pomoć kako bi se Nisvet i Safet branili sa slobode.

– Ljudi koji su se hrabro borili za državu, danas su dočekali da ih ta država hapsi zato što su se borili protiv onih koji su državu napadali, kaže veteran Edhem Eminić i ističe “nevjerovatnu logiku koja nikome u Bužimu ne ide u glavu”.

U medijima se oglasio i general Atif Dudaković, bivši komandant Petog korpusa, rekavši da mu je žao što se ovo dešava te je potvrdio da su upravo borci 505. bužimske odigrali najveću ulogu u odbrani sjeverozapadnih teritorija države BiH.

Na Skupštini Unsko-sanskog kantona održanoj u srijedu niti članovi Vlade niti poslanici u Skupštini nisu o hapšenjima prozborili ni riječi.

– Najviše okrivljujem našu vlast zbog te podaničke šutnje, a kada nešto i kažu, to su gluposti, kao izjava ministra Bukvarevića da nas je bilo 580.000 boraca. Pa oni nisu pri pameti. Od predsjednika Bošnjaka do kantonalnog nivoa ništa od naše vlasti ne valja i zato nam je tako, kaže Okugić.

Presudni trenuci

Bivši ministar za borce USK-a, Bužimljanin Abid Mulalić smatra da se kantonalni nivo treba uključiti sa podrškom, trebalo bi da postoji i fond za ovakve slučajeve.

– Osjećam gorčinu jer se nastoje izjednačiti pripadnici armije sa zločincima. A zašto svi šute? Pa zbog šačice vlasti koju se boje izgubiti ako progovore sa zvaničnih pozicija o ovom selektivnom procesuiranju poštenih boraca, kaže Mulalić.

U Bihaću ne vjeruju da je u pitanju likvidacija zarobljenika jer – tvrde – to se u 5. korpusu nije činilo.

– Vjerujem da su to insinuacije, u to vrijeme bile su žestoke borbe, presudni momenti za Kanton. Trebamo sada biti mirni, čekati šta će Tužilaštvo učiniti pa ćemo vidjeti, samo pravnom borbom ovim momcima možemo pomoći, kazao nam je Mulalić.

oslobodjenje.ba

Related posts