Bomba na cesti: “Audi” koji se prepolovio nakon udara jurio više od 150 km/h

Ferid Hadžihaskić (22), koji je velikom brzinom vozio “audi 8” autoputem A1, na dionici Ilijaš – Visoko, kada je došlo do stravične nesreće u kojoj je život izgubio Amir Alić (24), nakon saslušanja pušten je da se brani sa slobode, saopšteno je jučer iz sarajevske policije.

On se, podsjećamo, sumnjiči za teško krivično djelo protiv sigurnosti saobraćaja.

Tokom uviđaja, policija je, zajedno sa vještakom saobraćajne struke, sačinila skicu putanje kretanja “audija”, te su prikupili ostale tragove, kako bi rekonstruisali kobnu saobraćajnu nesreću.

Prema prvim rezultatima istrage, glavni uzrok nesreće je velika brzina. Po procjenama saobraćajnog vještaka, automobil se kretao najmanje 150 kilometara na sat, uz nepažnju vozača.

Nastradali Alić

“Nakon naleta ‘audija 8’ na zaštitni zid mosta, od siline udara desna strana je otkinuta, nakon čega se automobil prepolovio”, stoji u izvještaju kojeg je sačinio vještak saobraćajne struke.

Nastradali Alić je pri tome ispao iz automobila.

Iza “audija 8” kretao se crni “audi” u kojeg su udarila jedna polovica raspadnutog automobila.

Ferid Hadžihaskić upravljao vozilom

Kako tvrdi vještak, uzrok nesreće nije mokra i klizava cesta, nego nepažnja vozača.

Automobil koji se kreće brže od 150 kilometara na sat predstavlja bombu na cesti, tvrde stručnjaci. Pri tolikoj brzni automobil prelazi 42 metra u sekundi. To predstavlja jako opasno ugrožavanje života ostalih učesnika u saobraćaju, jer je skoro nemoguće da neko može reagovati i skloniti se pri tolikoj brzini.

Kako se saznaje iz istrage, mladići su krenuli u Zenicu, ali su se zbog obustave saobraćaja zbog nesreće odlučili vratiti nazad u Sarajevo. Tada je volan preuzeo Hadžihaskić.

Alića, koji je ispao iz vozila, pokušali su reanimirati učesnici u saobraćaju koji su se zatekli na mjestu nesreće, ali mu nije bilo spasa.

Policija je naredila obdukciju tijela stradalog.

fokus.ba

Related posts