Bolnica u Bihaću ostala bez novca za operacione sale, traži istragu

Kantonalna bolnica Bihać predala je predmet Tužilaštvu USK i zatražila istragu o utrošku 460.000 maraka, a radi se o sredstvima koja je u posljednjih nekoliko godina grad Bihać prikupljao na posebnom humanitarnom računu, a bila su namijenjena obnovi u požaru uništenih operacionih sala Kantonalne bolnice.

Iz Tužilaštva su za sada samo potvrdili da su preuzeli predmet.

Prema riječima Smaila Derviševića, direktora ove zdravstvene ustanove, rekonstrukcija pomenutih sala već uveliko kasni zbog toga što namjenska sredstva nisu prebačena na njihov račun.

On je istakao kako je ranije dogovoreno da se projekat odvija u dvije faze i da je prva trebalo da bude finansirana upravo nedostajućim sredstvima, dok će preostalih milion maraka, koliko nedostaje za okončanje svih radova, obezbijediti Vlada USK. Također, zanimljivo je kako je grad Bihać ranije odabrao izvođača radova, kao i nadzor koji će pratiti tok izvođenja radova.

“Imali smo do sada niz sastanaka s predstavnicima gradskih vlasti, izvođačem i nadzorom radova i uvijek se govorilo da će se cijela stvar riješiti. Sada se loptica uporno prebacuje na Kantonalnu bolnicu, a ništa nije do nas. Zbog toga smo odlučili da stvar predamo Tužilaštvu USK”, ističe Dervišević.

Prema njegovim riječima, Vlada USK je već izvršila preuzetu obavezu te je na račun ove zdravstvene ustanove uplaćeno milion maraka za realizaciju druge faze projekta.

Ministar zdravstva USK Smail Kapić rekao je kako ne može suditi o cijelom slučaju, ali smatra da su se u cijelu stvar upleli nečiji lični interesi.

“Ne znam kome je u interesu da operacione sale još nisu stavljene u funkciju. Mislim da na to pitanje mogu odgovoriti samo oni koji od toga izvlače korist, a oni će se sami prepoznati”, rekao je Kapić, ne želeći precizirati o kome se radi.

U Gradskoj upravi kratko su rekli kako za sudbinu nedostajućih sredstava treba pitati prethodnu garnituru na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Emdžadom Galijaševićem, a neslužbeno saznajemo kako nije isključeno da su ta sredstva potrošena u neke druge svrhe.

Podsjećamo da je u julu 2013. godine Kantonalna bolnica stradala u katastrofalnom požaru, a do sada je u njenu obnovu utrošeno oko tri miliona maraka.

Zbog toga što operacione sale još nisu u funkciji, svi komplikovaniji slučajevi šalju se u druge zdravstvene centre u BiH.

/Nezavisne.com

Related posts