Bodonyi: Članice EU će donijeti zajedničku odluku u vezi sa sankcijama Dodiku

Francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi, komentirajući sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kazala je da će 28 članica Evropske unije donijeti zajedničku odluku o tome.

– Francuska ne raspolaže bilateralnim pojedinačnim sankcijama, mi djeluje u okviru EU, i tako ćemo i donijeti odluku – istakla je Bodonyi.

Podsjetila je da ne postoji državni program sankcija, nego da se odluke donose u okviru EU.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack ranije je saopćila da su predsjedniku RS-a uvedene sankcije.

Istakla je da je u utorak Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično definisao status Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu sa Izvršnom uredbom (E.O.) 13304 koju je 28. maja 2003. potpisao predsjednik George W. Bush. E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma.

Milorad Dodik se, kako je istaknuto u saopćenju, usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te to predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma.

– Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje – navedeno je.

Related posts